пʼятниця, 01 жовтня 2021 10:32

Кулеба анонсував початок слухань щодо захоплених Росією українських суден у Керченській протоці

11 жовтня почнуться слухання арбітражного трибуналу в Гаазі щодо захоплення Росією в листопаді 2018-го трьох українських суден і 24 моряків у Керченській протоці.

Росію притягнуть до відповідальності за позовом України, скільки б часу це не зайняло, заявив 30 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Справа важлива для України. Ми доводимо протиправність поведінки РФ стосовно нашої держави, незаконність затримання й утримання українських військових кораблів та протиправного судилища проти наших моряків, які дев'ять місяців провели в російській тюрмі", – написав він у Twitter.

Автор: twitter.com/DmytroKuleba
 

Справа є визначальною для світу, оскільки Україна "доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов'язком, згідно з міжнародним морським правом, має дотримуватись всіма країнами, а його порушення каратися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Покажемо світу варварське ставлення росіян" - наші кораблі повернулися з полону

Кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни-Капу" були захоплені в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року під час їхнього переходу з Одеси до Маріуполя. На борту кораблів було 22 військових моряків і двоє співробітників СБУ.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія повинна звільнити українських моряків і передати Україні захоплені українські судна.

7 вересня 2019 року українські моряки й працівники СБУ повернулися в Україну в рамках взаємного звільнення утримуваних осіб. Україна вимагатиме компенсацію за пошкоджене майно.

17 листопада 2019-го з акваторії "Генмола" в Керчі в анексованому Росією Криму у супроводі російської берегової охорони вивели три українські військові судна, захоплені за рік до того. 18 листопада Росія розпочала процес передачі Україні захоплених нею буксиру та двох бронекатерів, екіпажу яких на початку вересня визволили з полону. 20 листопада судна прибули у порт Очакова.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба анонсував початок слухань щодо захоплених Росією українських суден у Керченській протоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі