середа, 23 серпня 2023 18:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Дуда виголосив сильну промову про Крим і Україну

Дуда виголосив сильну промову про Крим і Україну
Окупація Криму – це проблема глобального рівня, заявив президент Польщі Анджей Дуда. Фото: Getty Images

Від результату війни Росії проти України, у тому числі того, чи зможе вона "закріпити" за собою Крим, залежить збереження всього світового порядку.

Окупація Криму – це проблема глобального рівня. Про це під час виступу на саміті Кримської платформи заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає "Європейська правда".

"Ні в кого не має бути ілюзій, що окупація Криму – якась регіональна проблема. Це проблема глобального рівня. Якщо ми її не вирішимо разом, ми де-факто почнемо погоджуватися на нову безпекову архітектуру у світі, новий світовий порядок, що ґрунтується на "законі сили" – порядок, нав'язаний Росією", – наголосив Дуда.

Він зазначив, що деокупація Криму і повне відновлення територіальної цілісності України є необхідною передумовою не лише для безпеки у Чорноморсько-азовському басейні, а й стабільності глобальної архітектури безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два президенти вже прибули у Київ на святкування Дня Незалежності

"Не можна дозволити Володимиру Путіну досягти його цілей щодо України", – заявив президент Польщі.

Анджей Дуда зазначив, що для Варшави події 2014 року вже були чітким сигналом про реальні наміри Кремля щодо всієї України, і тому Польща від початку рішуче підтримувала Україну.

Він підкреслив, що Москва має повернути усі окуповані території і зіткнутися з наслідками своїх дій.

"Не має бути ніяких поступок Росії. Давайте не забувати, які реальні ставки у цій війні. Це збереження світового порядку, що заснований на міжнародному праві, повазі до територіальної цілісності і праві націй визначати своє майбутнє. На кону – все, що є наріжними каменями вільного світу", – зазначив Анджей Дуда.

Станом на середину серпня 2023 року російські війська наводять понтонні мости на пунктах пропуску "Чонгар" і "Генічеськ" на адмінкордоні з окупованим Кримом.

Тамтешні опорні мости зазнали пошкоджень від українських високоточних ударів на початку серпня, повідомляє розвідка Великої Британії у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Дуда виголосив сильну промову про Крим і Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі