середа, 18 серпня 2021 15:21

Без Amazon та міжнародних переказів – як працюють банки в окупованому Криму

Без Amazon та міжнародних переказів – як працюють банки в окупованому Криму
На території окупованого Криму функціонують 7 російських банків.

З 2014 році після окупації Криму РФ там діють економічні санкції Європейського Союзу. Там перестали працювати міжнародні платіжні системи VISA та MasterCard. Російські банки, пропонують свою альтернативу – їх картки VISA та MasterCard. Проте ними проблематично користуватися десь, окрім Криму. Юристи КримSOS розповідають Gazeta.ua більше про ситуацію, з якою стикаються пересічні українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затриманих кримських татар відправили у СІЗО

"У 2021 році на території окупованого Криму функціонують 7 російських банків. Тільки там кримчани можуть купити долари чи іншу валюту. І попередньо потрібно написати запит", – розповідає Анастасія Калініна, юристка КримSOS.

Росія спеціально для Криму розробила Національну систему платіжних карт "МИР". Через неї теж не пройдуть платежі ніде, крім Росії, Вірменії, В'єтнама, Абхазії або Південній Осетії. Не можна й купити товари такими картками у міжнародних інтернет-магазинах Amazon чи Ebay.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канада буде на саміті "Кримської платформи"

Крім цього, у 2017 році Держдума Росії затвердила Федеральний Закон, відповідно до якого забороняються будь-які перекази грошових коштів в Україну через міжнародні платіжні системи. Тому й не можливо перерахувати гроші з картки одного банку на інший.

"Зараз Росія контролює будь-які перекази грошей з-за кордону. Якщо ви надсилаєте 10 тис. рублів своїм батькам – їм потрібно пояснити джерело надходжень. Так намагаються виявити "іноземних агентів"", – коментує Артем Пащенко, юрист КримSOS/

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Гаагу передали повідомлення про злочини в окупованому Криму

Юристи зазначають, що іноді вдається зробити переказ на картку окупованого Криму з VISA та MasterCard, але це більше як виключення. Часто маскують геолокацію і тоді карта спрацьовує.

"В інтернеті та соціальних мережах існують багато пропозицій від посередників. Пропонують перевести гроші на картку українського банку, а потім суму перерахують на рахунок в окупованому Криму. Вартість послуг в залежності від сум – 100-700 грн за один переказ. Проте ніхто не дає ніяких гарантій", – зазначає Анастасія.

Україна втратила від російської окупації Криму понад $135 млрд. Це складає три чверті всього українського ВВП за 2013 рік. Втрати держави, великого бізнесу та простих українців підсумував Центр економічної стратегії. Рахували лише втрачені активи, вартість яких можна документально довести.

Зараз ви читаєте новину «Без Amazon та міжнародних переказів – як працюють банки в окупованому Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі