пʼятниця, 18 грудня 2020 16:23

Банки порушують права переселенців з Криму – активісти

Банки порушують права переселенців з Криму – активісти
Переселенців з Криму визнали резидентами і додаткові довідки в банк їм носити не потрібно

Людей з кримською реєстрацією просили прийти до відділення з довідкою внутрішньо переміщеної особи для "оновлення інформації про клієнта". Така ситуація траплялась й при відкритті рахунку. Але такі вимоги порушують закон і права кримчан.

Про це Gazeta.ua розповідають у громадській організації "КримSOS". На гарячу лінію ініціативи почастішали скарги від переселенців з Криму на один з банків. Юристи зробили запит до Національного банку України, де роз'яснили ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кримчани подорожують за кордон у період карантинних обмежень

27 квітня 2020 року почала діяти Постанова №31 Національного банку України. Мешканців Автономної республіки Крим та міста Севастополь визнали резидентами в усіх українських банках.

До цієї дати усіх українців з кримською пропискою у банках прирівнювали до нерезидентів – іноземців. Та щоб відкрити рахунок чи оформити депозит у будь-якому українському банку, їм потрібно було надати довідку внутрішньо-переміщеної особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $600 за 3 місяці фіктивного шлюбу – кримчанка шукає чоловіка

"Зараз кримчан мають обслуговувати в банках на рівні з іншими українцями. Бачимо, що деякі банки не беруть до уваги постанови Нацбанку та продовжують вимагати додаткові документи, а саме – довідку внутрішньо переміщеної особи. Це пряма дискримінація прав кримчан", – зазначає Ольга Куришко, координатор юридичного напрямку "КримSOS".

Активісти радять письмово звертатись до банківської установи та додавати лист з роз'ясненнями від Нацбанку. Приносити довідки чи додаткові документи не потрібно.

Почав працювати чат-бот CrimeaIsUAbot у Telegram. Його створили для кримчан, щоб ті змогли дізнатися все про оформлення українських документів та умови перетину адмінкордону з окупованим Кримом. На сьогодні до чату звернулося майже 1,5 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Банки порушують права переселенців з Криму – активісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі