понеділок, 07 грудня 2020 16:45

$600 за 3 місяці фіктивного шлюбу – кримчанка шукає чоловіка
5

Багато українців, у яких є родичі в Криму, не можуть до них поїхати. Через карантинні обмеження дорога стала складнішою і дорожчою. Але головне — на півострів окупаційна влада, в особі російських прикордонників, пропускають не всіх.

У громадській організації "КримSOS" розповідають про ситуацію на прикладі історії однієї з переселенок — .53-річної Ольги Іванової. Жінка змушена оформити фіктивний шлюб, щоб провідати близьких в Криму і потім повернутися на материк. Ім'я та вік були змінені на прохання героїні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Криму зникли 44 людини, 15 з них - безвісти

Маю двоє дорослих дітей і троє онуків в Криму. Є і свій будинок. Але 2014 року після окупації півострова вирішила поїхати працювати та жити в Херсонську область. Як і у багатьох, паспорти — громадянки України та так званий "кримський". Тільки так можу зберегти свою нерухомість у Криму і спробувати захистити свої права.

З чоловіком не живу вже років 10, він залишився в Криму. У 2015-му через суд на материковій частині України оформила розлучення. В українському паспорті стоїть штамп про розлучення, а по "кримському" паспорті — я в шлюбі.

До карантину щомісяця намагалася їздити до рідних в Крим. Цьогоріч була один раз — 2 тижні влітку. Але коли поверталася, співробітники ФСБ на КПВВ попередили — випускають в останній раз. І якщо я заїду до закінчення карантину знову — залишиться в Криму. Адже на території материкової України у мене немає рідних.

Автор: З відкритих джерел
  У шлюбному агентстві фіктивний шлюб оформлять за 0
У шлюбному агентстві фіктивний шлюб оформлять за 0

Справа у тому, що через пандемію Covid-19 у Російській Федерації прийняли рішення: їх громадяни можуть тільки один раз виїхати за кордон і в'їхати назад. Цю ж норму вони поширили на жителів Криму. Постійно перетинати адмінкордон можуть тільки ті, у кого є родичі "першої лінії" на материковій частині України. Це діти, батьки, дружина або чоловік. Також дозволяють виїжджати та в'їжджати на лікування — але потрібно показати оплачені путівки або медичні документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ID-карту кримчанам зроблять без прописки – юристи

Щоб побачити рідних на новорічні свята, вирішувала пошукати собі фіктивного чоловіка. Навіть була готова заплатити за оформлення такого шлюбу. В інтернеті знайшла телефони шлюбних агентств, що допомагають іноземцям знайти дружин в Україні. Але ціна — близько $600, майже 17 тис. грн, на 3 місяці, плюс витрати на оформлення "Шлюбу за добу". Це спрощена процедура розпису, її вартість — 2500 грн. Таких грошей немає.

Фіктивний шлюб з чоловіком на материковій Україні - один із способів легально їздити до Криму
Фото: КримSOS
Росіяни не можуть вільно перетинати адмінкордон з Кримом. Зі сторорони окупантів пропускають тільки один раз
Поки триває карантин будуть діяти обмеження щодо в'їзду та виїзду з Криму
У шлюбному агентстві фіктивний шлюб оформлять за 0
Вартість оформлення шлюбного договору -  5 тис.грн

Серед друзів та їхніх знайомих кілька хлопців до 35 років погодилися на розпис за винагороду. Але боюсь оформлювати шлюб з молодим, бо можуть щось запідозрити на кордоні. Добре, що знайшовся мій одноліток. Він у розлученні 20 років і погодився допомогти.

Також підемо до нотаріуса для оформлення шлюбного договору. Таким чином, хочу перестрахуватися. Ні чоловік, ні я не претендуємо на майно один одного. Пропишемо і відсутність фінансових зобов'язань, якщо, наприклад, хтось із нас не буде виплачувати кредит. Ціна питання — 5 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одружився за 4 год. до штурму. 6 років без Івана Банери

Але не тільки фіктивні шлюби оформлюють. Деякі їдуть по "путівкам в санаторій", але це для одноразового проїзду. Бо навіть брат не може поїхати до рідної сестри, на думку окупаційної влади вони "не близькі родичі". Люди не можуть приїхати оплатити рахунки за комуналку та у них можуть відібрати квартири. Тож й вимушені шукати якісь виходи з ситуації.

Активісти розповідають, що 3 місяці тому почав працювати чат-бот CrimeaIsUAbot у Telegram. Його створили для кримчан, аби ті змогли дізнатися все про оформлення українських документів та умови перетину адмінкордону з окупованим Кримом. На сьогодні до чату звернулося майже 1,5 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «$600 за 3 місяці фіктивного шлюбу – кримчанка шукає чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі