субота, 06 січня 2018 19:15

Цього року Київська кіностудія імені Довженка відсвяткує ювілей

Цього року Київська кіностудія імені Довженка відсвяткує ювілей
У кіностудії імені Довженка в рік випускають 1-2 фільму. Фото: "IGotoWorld"

Цього року Київська кіностудія імені Олександра Довженка виповнюється 90 років.

На її фільмах виросло кілька поколінь українців, пише "Сегодня".

А картини отримували нагороди на багатьох світових фестивалях. "Тіні забутих предків" захоплювали критиків в Аргентині, Італії, Греції. А фільм "Земля" 58-го року визнали однією з найкращих картин в історії кіно.

Театр починається з вішалки, а кіностудія - з прохідної. Колись тут, ніби по Хрещатику, ходило безліч людей, та ще й яких.

Територія кіностудії займає площу більш ніж 13,5 га. Тут розташовані шість знімальних павільйонів, створені всі умови для повноцінної роботи над кіно- і телепроектами. Один з павільйонів, площею більше 2 тис. кв.м., є одним з найбільших у Європі. При кіностудії працює Музей національної кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка.

Пилип Іллєнко тут виріс, і пам'ятає - як було багатолюдно ще якихось 20 років тому. Ось павільйон, в якому одночасно могли працювати 24 знімальних групи. У ньому та й на інших майданчиках за 90 років створили понад тисячу кінокартин.

За 80 років працівниками кіностудії створено біля тисячі фільмів. Багато з них ставали призерами престижних міжнародних кінофестивалів. Два фільми: "Земля" О. Довженка - у номінації художнього кіно, і "Людина з кіноапаратом" Дзиги Вертова - у номінації документального кіно, увійшли до скарбниці світового кіномистецтва, ставши кращими фільмами усіх часів і народів. Вищу нагороду Американської асоціації кінокритиків і премію газети "Daily News" - за кращий іноземний фільм, що демонструвався у США у 1944 році, отримав фільм "Райдуга" Марка Донського.

Але зараз кіностудія переживає не найкращі часи. У рік випускають 1-2 фільму. Тоді як в дев'яностих було по 10-15.

Проект модернізації кіностудії Олесь Янчук подав 3 роки тому. Але заговорили про нього тільки зараз.

"Кіношникам потрібно дати більше юридичних прав. І можливість працювати самим на себе, а не віддавати державі 70% заробітку", - вважає керівник Держкіно.

Зараз закінчують монтаж картини "Таємний щоденник Симона Петлюри". У прокат вийде в цьому році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським кіностудіям дозволили знімати кіно на гроші з оренди

Видатний український режисер, голова журі Національного конкурсу 45-ї "Молодості" Роман Балаян вважає, що у кіностудії імені Олександра Довженка були усі шанси стати українським Голлівудом.

Зараз ви читаєте новину «Цього року Київська кіностудія імені Довженка відсвяткує ювілей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі