пʼятниця, 25 січня 2019 19:29

У столиці розгорівся скандал з караїмською кенасою

У столиці розгорівся скандал з караїмською кенасою
Нині в кенасі в Києві виступає "Класичний художній альтернативний театр" (КХАТ) та інші творчі колективи. ФОТО: pravda.com.ua

Навколо столичної колишньої караїмської кенаси розгорівся скандал. Будинок актора, який орендує це приміщення, хочуть виселити, а будівлю - закрити на реконструкцію.

Питання, чи функціонуватиме там Будинок актора, лишається відкритим. "Нам не запропонували жодного альтернативного приміщення для продовження творчої діяльності. Продовжувати з нами договір оренди департамент культури КМДА не збирається ", - розповіла директорка Будинку актора Вікторія Московенко в "Сегодня".

При цьому в Будинку актора бояться, що під виглядом реконструкції замість кенаси виросте торговельний центр або інший комерційний об'єкт. Будівля знаходиться на балансі департаменту культури КМДА. На 2019 рік на реконструкцію передбачено близько 500 тисяч грн в рамках Програми соцекономрозвитку на 2018-2020 роки. Водночас, за словами Московенко, Міська комісія з прав власності заявила, що на реставрацію будівлі є 17 млн грн.

Востаннє договір з орендарем пролонгували в квітні 2016 року. Тоді будівлю хотіли передати хасидській громаді. Нині колектив Будинку актора може користуватися нею до 19 квітня цього року.

"Орендар може перебувати в приміщенні до початку реставрації", - підтвердив заступник мера Валентин Мондриївський в "Українській правді".

За його словами, будівля негайно потребує реставрації. Її не перебудовуватимуть. "Жодних торговельних центрів, офісів та будь-яких інших багатоповерхівок тут не буде – міська влада не дозволить псувати історичний вигляд міста", - додав він.

Молитовний дім караїмів (кенасу або караїмську синагогу) на Ярославовім Валу, 7 звели у 1902 році за проектом архітектора Владислава Городецького. Будівля вирізняється розкішшю обробки в мавритансько-арабському стилі. Її збудували на кошти голови караїмської громади, тютюнового магната Соломона Когена. Після встановлення радянської влади кенасу закрили. З 1926 року там діяла політична установа, потім Ансамбль народної пісні та танцю УССР, ляльковий театр, з 1981-го - Будинок актора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість маєтку XIX століття збудують паркінг для висоток

Столичний Будинок зі зміями на вулиці Великій Житомирській, 32 дочекався реставрації. Будівля в знаходиться в аварійному стані вже багато років. Вона не експлуатується з початку 2000-х. Будинок пережив два нищівні ремонти, під час останнього з яких зникли кахлеві пічки та елементи декору.

Зараз ви читаєте новину «У столиці розгорівся скандал з караїмською кенасою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі