середа, 25 лютого 2015 14:25

Столичні пенсіонери влаштовуються на роботу, аби пережити кризу

Столичні пенсіонери влаштовуються на роботу, аби пережити кризу

Пенсіонери у Києві шукають роботу, бо пенсійних виплат не вистачає на продукти, ліки і комунальні послуги. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла Євгенія Мірановська.

"Я на пенсії вже 9 років, але мусила знову шукати собі роботу, - каже пенсіонерка. - Своїх двох дітей на ноги поставила, чотирьох онуків виховала. А тепер сусідського хлопчика няньчу".

Євгенія Олександрівна щодня забирає з дитсадка сусідського хлопчика Івана Івахіва.

"Ми у 14 квартирі живемо, а Івахіви у 16 – на поверх вище, - говорить Мірановська. – Його тато Олексій працює хірургом, а мама Валя у рекламному агентстві. З роботи приходить о 20, а батько може і на добу залишитися. Ваня мене бабушкою називає. Раніше наймали няню за 4 тисячі гривень. Мені платять 1,2 тисячі щомісяця і продукти приносять".

Пенсіонер Павло Марчук зі столичної Троєщини влаштувався сторожем на стоянку.

"На роботу ходжу через 2 дні, працюю добу. За 9-10 робочих змін отримую 800 гривень, - розказує Павло Віталійович. - Зарплати якраз хватає, щоб заплатити за трикімнатну квартиру, бо субсидії нам не дали. Пенсія дружини йде на ліки і продукти. З моєї за півроку відклали 9 тисяч гривень. Поставили металопластикові вікна на балконі".

Найважче подорожчання продуктів та комунальних послуг переносять пенсіонери, які живуть самі.

"Зараз важко тим, хто сам. У кого є чоловік, то можна дві пенсії докупи скласти і місяць прожити. А я 470 гривень віддаю за квартиру. Хворіти боюся, бо на лікарства грошей нема", - каже пенсіонерка Алла Галиш.

До пенсії вона на хлібзаводі працювала. Торік у жовтні почала пекти торти та короваї на замовлення.

"Дітей не маю, чоловіка поховала у 1998 році. Відмовилася від гречки, бо дорога. Буханки хліба мені хватає на 4 дні. Ковбасу не беру. Від дешевої шлунок болить, а на дорогу не вистачає грошей. Купляю курячі крила, брала минулого тижня свинячу печінку".

Заробляє 100-150 гривень з замовлення.

"Пекти торти і короваї – то мої хобі, - говорить Алла Галиш. - Продукти мені приносять. Зараз даже на пенсії треба крутитися. Бо ще трохи і з дому почала б речі виносити. Моя напарниця живе в сусідньому будинку. Коли замовлень на торти стало менше, почала готувати обіди для офісних працівників. Бере 15 гривень за порцію. Це зараз найдешевша пропозиція у Києві".

Зараз ви читаєте новину «Столичні пенсіонери влаштовуються на роботу, аби пережити кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі