понеділок, 01 лютого 2021 11:40

Мінкульт хоче створити на базі Гостинного двору в Києві музей

Мінкульт хоче створити на базі Гостинного двору в Києві музей
У Києві на базі Гостинного двору хочуть створити музей і культурний хаб. Фото: УНІАН

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко ініціював створення на базі Гостинного двору Музею сучасного мистецтва та культурного хабу. Реалізувати цю ідею пропонує в межах проєкту "Великої реставрації".

Також міністр попросив Кабмін передати Гостиний двір на баланс його міністерства, написав він у Facebook.

"Багато років Гостинний двір просто руйнувався. А через позицію і рішення попередніх держдіячів, які, вочевидь, були не на користь об'єкту, я розумію занепокоєння громадськості. Саме тому публічно заявляю: Гостинний двір у жодному разі не буде переданий під приватну забудову", – заявив Ткаченко.

Він зустрівся з активістами та юристами, які, за його словами, багато років роблять чимало для захисту Гостинного двору. Зокрема в судах. Усі кроки в організації роботи обіцяють обговорювати з громадськістю та висвітлювати публічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Будинку профспілок, де згоріли люди, зібралися відкрити підпільне казино - ЗМІ

"Міністерство вже веде діалог з громадськими організаціями, які прагнуть спільно сприяти створенню Музею сучасного мистецтва та його належному функціонуванню, за аналогом досвіду європейських країн. Зокрема з громадською організацією "Музей сучасного мистецтва", яка представляє інтереси професійної спільноти: художників, кураторів, критиків, мистецтвознавців, музейників. Плануємо підписати Меморандум між сторонами найближчим часом", – зауважив міністр.

Ткаченко висловив сподівання, що уряд підтримає ініціативу передачі Гостинного двору на баланс Мінкульту. За його словами, це звернення до Кабміну допоможе вберегти Гостинний двір від "долі чергового ТРЦ в історичному серці столиці".

Підприємство "Укрреставрація" не виконувало всіх робіт для збереження цілісності будівлі Гостинного двору, яку за договором орендувала з 1994 року. 2011-го Гостинний двір був виведений з Державного реєстру пам'яток архітектури. 2015 року Окружний адміністративний суд міста визнав це рішення недійсним, розірвавши договір із забудовником. У лютому 2018-го будівлю повернули у власність Фонду державного майна. Опісля Київрада ініціювала передачу будівлі в комунальну власність міста для реконструкції.

Зараз ви читаєте новину «Мінкульт хоче створити на базі Гостинного двору в Києві музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі