субота, 17 червня 2017 19:16

"Києво-Печерську лавру незаконно забудовують" - ЗМІ
4

На території Києво-Печерської лаври перебудовують пам'ятки архітектури та зводять нові об'єкти без погодження з ЮНЕСКО.

Про це повідомили у програмі "Схеми" з посиланням на матеріали наукового відділу охорони і моніторингу стану нерухомих пам'яток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Згідно з копіями складених актів, щонайменше п'ять пам'ятників архітектури місцевого значення на території Лаври перебудували без проектно-дозвільної документації на замовлення Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

У заповіднику наявні й численні прибудови до пам'ятників архітектури і три новобудови.

Копії актів наукового відділу журналістам надали колишні працівники заповідника Андрій Римар і Наталія Загрива.

У Facebook журналіст програми "Схеми" Наталія Седлецька поділилася світлинами "До" і "Після" так званої реконструкції.

Пам'ятників архітектури на території Києво-Печерської лаври незаконно видозмінюють
Фото: "Схеми"
Пам'ятників архітектури на території Києво-Печерської лаври незаконно видозмінюють
Пам'ятників архітектури на території Києво-Печерської лаври незаконно видозмінюють
Пам'ятників архітектури на території Києво-Печерської лаври незаконно видозмінюють

"Будувати і перебудовувати не можна нічого не лише на території Лаври, а і навіть на прилеглій до неї території. Це прямо заборонено ЮНЕСКО. Ми ж нарахували щонайменше 16 історичних пам'яток на території заповідника, які за останні декілька років безконтрольно і без жодних погоджень або "реставрувались" , або взагалі були збудовані з нуля. Прямо на території - виросло декілька нових корпусів. Усі об'єкти, які зазнали цих безконтрольних "видозмін" - розташовані у тій частині державного історичного комплексу, що відданий УПЦ МП. І є реальна небезпека, що Лавру через це можуть виключити з переліку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - написала Седлецька.

На території заповідника є порушення при проведенні будівельних робіт, але кожен випадок має свої причини, визнав головний архітектор Києво-Печерського заповідника Яків Діхтяр. Наприклад, будівництво церковної бані на корпусі-пам'ятці архітектури, де була інфекційна лікарня, не зупинили, бо зводили її в неробочі дні.

Будівництво на території заповідника здійснюється на підставі Плану розвитку території, затвердженого в 2012 році, але який не був узгоджений з ЮНЕСКО.

Документів на перебудову, капітальний ремонт, реконструкцію, реставрацію або нове будівництво на 16 об'єктах на території Києво-Печерського заповідника надано не було.

У Міністерстві культури і УПЦ МП дану інформацію не коментують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києво-Печерську лавру влучила блискавка

Печерський райсуд Києва заарештував недобудований 17-поверховий житловий комплекс на вул. Лейпцизькій, 13, поруч з Києво-Печерською лаврою. Незважаючи на це, роботи на ділянці тривають. Законність будівництва перевіряє столична прокуратура.

Зараз ви читаєте новину «"Києво-Печерську лавру незаконно забудовують" - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі