неділя, 12 лютого 2006 19:16

"Еліта-Центр" обдурила навіть прокурорів

  7-поверховий кістяк-довгобуд на вулиці Отто Шмідта. Єдине, що побудувала ”Еліта-Центр” у Києві. Кожну квартиру в ньому продали одразу трьом-чотирьом ”власникам”
7-поверховий кістяк-довгобуд на вулиці Отто Шмідта. Єдине, що побудувала ”Еліта-Центр” у Києві. Кожну квартиру в ньому продали одразу трьом-чотирьом ”власникам”

Радник президента, начальник одного з управлінь обласної міліції, кілька прокурорів і співробітники прокуратури... Усі ці люди, за словами міського голови Олександра Омельченка, 67 років, вклали гроші в будівництво нових квартир в "Еліта-Центрі" і стали жертвами шахрайства.

У п"ятницю в кулуарах мерії було добре видно, як мера дратують запитання про шахрайства "Еліти-Центру". Виправдовуючись, Омельченко сказав, що серед ошуканих є багато заможних і відомих у місті людей. Інвестиції в житло через "Еліта-Центр" їх привабили можливістю платити готівкою, без оформлення банківських платіжок і документів, без пояснення джерел надходження коштів. Прості кияни, переконаний мер, "купилися" на власну жадобу і довірливість.

— Люди пішли у сумнівну фірму, бо там удвічі дешевше. Звідки така довірливість? Забули про "МММ" у Москві і трасти в Києві?! Нічому це людей не навчило, хоч схема в шахраїв та ж сама, — обурювався мер. — Чому здавали готівкою? У місті гарно працюють банки. А вони йшли не туди, а несли гроші торбами, — не міг заспокоїтися Омельченко.

Причетність влади до махінацій "Еліта-Центру" Омельченко заперечує. Від Київради це підприємство не отримало жодного сантиметру землі. Як посередник чи інвестор будівництва житла підприємство у міськраді не реєструвалося. Шахраї укладали договори на ділянки через інших інвесторів.

Ошукані вкладники, яких нараховують вже майже півтори тисячі, з мером не погоджуються. На їхню думку, без "криші влади" такі крупні афери провести в Києві неможливо.

— Ми не погані, безграмотні, а тим більше — не жлоби! Обдурили нас не так просто. Це була спланована акція. — Зірваним голосом зверталася до журналістів і перехожих киянка Лариса. Вона з кількома десятками ошуканих вкладників прийшли у п"ятницю під мерію — просити у влади допомоги.

Мера дратують питання про шахрайства
"Еліти-Центру"

— Ми віддали останні гроші, продали квартири, тепер живемо у родичів чи на зйомних хатах. У мене нема прописки, бомжую. І таких, як я, багато, — розповідала Тамара (на вигляд років 50-ти). По щоках жінки котилися сльози.

Не всі вкладники здавали гроші готівкою. Деякі оформляли кредит через банк "Аваль". Тепер ці люди змушені виплачувати гроші фактично за повітря.

— Повернути вкладникам гроші настільки реально, наскільки можливо упіймати шахраїв-утікачів, — каже начальник Головного управління МВС у місті Києві 42-річний Віталій Ярема. — Ми зв"язалися з колегами у Росії. Можливо, підозрюваний (Олександр Волконський, 30 років, громадянин Росії. — "ГПУ") поїхав туди. Поки що за підозрою у вчиненні злочину затримали бухгалтера "Еліта-Центру".

Міліція закликає всіх інвесторів житла піти на будівельні майданчики і перевірити стан робіт. Можливо, інші, подібні, компанії теж займаються шахрайством.

Наприкінці минулого тижня ситуація з "Еліта-Центром" стала ще заплутанішою. У четвер зібрав прес-конференцію гендиректор компанії "Еліта-Центр" Ігор Циганок. Він намагався переконати присутніх, що киян пограбувала "несправжня "Еліта-Центр". А компанія, якою керує Циганок (її правильна юридична назва — ТОВ "Фінансово-будівельна група "Еліта-Центр") до шахрайства не причетна. Принаймні, так заявляє Ігор Циганок.

— У нас украли бренд, скористалися чесним ім"ям і авторитетом, — скаржився він журналістам. — Ми хороша, надійна компанія, нікого не дурили.

Від шахраїв пан Циганок відхрещується. Каже, що зв"язків з ними не мав. Але при цьому 20% квартир у недобудованому будинку на Отто Шмідта, 34–42, проінвестувала саме компанія пана Циганка. Решту — "Будівельно-інжинірингова компанія БІК", яка входила до групи псевдоЕліти. Позаторік "БІК" купив Олександр Волконський. До того половина акцій компанії належали Ігореві Циганку.

Шанси повернути гроші — примарні

Фахівці з нерухомості поки що не коментують і не прогнозують наслідки афер "Еліта-Центру". Припускають, що покупці надалі більше купуватимуть квартири у вже збудованих будинках, остерігаючись вкладати гроші у віртуальні проекти.

Юристи сходяться на думці, що шанси повернути втрачені гроші у ошуканих вкладників примарні:

— З 1 500 покупців навряд чи хто переконався, чи існує насправді ця компанія, — каже адвокат Дмитро Поїзд. — Клієнт мав би поцікавитися статутом і свідоцтвом про реєстрацію компанії, де вказано, коли, за яким номером і в якій райдержадміністрації проведено реєстрацію фірми. Адвокат має широкі повноваження для перевірки цих даних, може забезпечити юридичний супровід угоди.

Дмитро Поїзд переконаний, що покупці могли б не втратити грошей, якби застрахували фінансовий ризик і майбутню квартиру. Перш ніж укладати угоду, страхові компанії перевіряють законність діяльності забудовника.

 Сергій ГРОМОВИЙ

Зараз ви читаєте новину «"Еліта-Центр" обдурила навіть прокурорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі