четвер, 20 квітня 2017 19:15

Як зміниться Київ після українізації сфери послуг

Як зміниться Київ після українізації сфери послуг
Як зміниться Київ після українізації сфери послуг. Фото: www.facebook.com

Проект рішення Київради про запровадження української мови у сфері послуг є підготовкою до прийняття відповідного мовного закону.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказала письменниця Лариса Ніцой.

"Жити у своїй країні й отримувати послуги своєю мовою це нормально. Так відбувається в усьому світі. Кияни, які розмовляють російською, не повинні переживати й нервувати. Ніхто їх не змушуватиме українізуватися. Мова йде винятково про сферу обслуговування. Цей проект - психологічна підготовка до прийняття мовного закону",- сказала вона.

Незважаючи на толерантність рішення щодо іноземних мов, письменниця впевнена, що опір з боку нацменшин продовжиться.

"Російськомовні і надалі не дотримуватимуться Конституції України. Вона для них не авторитет. Тому сумніваюся, що авторитетним стане рішення Київради. Ситуації зарадить лише закон із високими штрафами як за кордоном. Наприклад, у Литві", - впевнена Ніцой.

Громадський діяч спрогнозувала ситуацію у Києві через 5 років після прийняття рішення.

"Коли відкриватимуться двері в столичній крамниці, ресторанах, кафе чи аптеках, покупця зустрічатимуть фразою "Добрий день". Якщо у відповідь пролунає українська, продовжать розмову нею. Якщо іноземна, перейдуть на мову клієнта. Просто потрібно вирішити, що живемо ми в Україні. І наша державна мова - українська", - сказала Лариса Ніцой.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українським дітям нав'язують російську мову

Сьогодні депутати Київради прийняли за основу проект рішення про запровадження української мови у сфері послуг "Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині". За нього проголосував 91 депутат.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться Київ після українізації сфери послуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі