четвер, 11 травня 2017 10:27

Як неконтрольована забудова Київської області ставить під загрозу освіту дітей

Як неконтрольована забудова Київської області ставить під загрозу освіту дітей

Через нестачу освітніх установ у Київській області діти, які проживають за містом, можуть не отримати якісної освіти.

Про це йдеться в матеріалі під назвою "Проблеми життя в новобудовах області: де і як вчитися дітям", що вийшов на порталі daily.rbc.

Автори статті проаналізували стан ринку житлової нерухомості столиці та Київської області з точки зору інфраструктурних об'єктів. У результаті вони прийшли до висновку, що необдумана забудова міст-сателітів може безпосередньо позначитися на освіті дітей, батьки яких придбали квартиру в передмісті.

"Аналіз відкритих джерел інформації свідчить про стійке зростання населення в містах - сателітах столиці за останні кілька років. Наприклад, в районі Софіївської Борщагівки кількість жителів збільшилася на рекордні 530%. У Крюківщині приріст склав 300%, в Бучі - 110%, в Петропавлівській Борщагівці - 80%, в Броварах - 40%", - пишуть в матеріалі, відзначаючи, що соціально-побутова інфраструктура Київської області розрахована на набагато меншу кількість жителів і просто не справляється з різким збільшенням їх чисельності. "У той же час нові соціальні об'єкти не з'являються, оскільки в початково невисокі ціни житла "не вписуються" необов'язкові витрати на школи і дитячі садки. Їх споруда значно здорожує об'єкт і, відповідно, зменшує прибуток забудовника. Їм важливо продати метри, а навчання дітей - це проблема батьків", - говорять в статті.

Порівнюючи освіту, яку пропонують у Києві та в передмісті, автори матеріалу констатують, що таке порівняння йде не на користь периферії. "Столичним жителям навряд чи прийде в голову думка про те, що дитині ніде вчитися. При великому виборі шкіл, спецшкіл, ліцеїв і гімназій різної профільної спрямованості кияни хіба що можуть зазнавати труднощів у виборі школи, намагаючись підігнати під себе численні параметри: близькість до будинку, спеціалізація, престижність і т. д. У перспективі трьох найближчих років заплановано реконструювати ще 21 школу і 11 дошкільних навчальних закладів", - пишуть в статті.

Ситуація в області виглядає діаметрально протилежною. Як приклад в матеріалі призводять село Гатне в Києво-Святошинському районі Київської області, де через дефіцит місць в єдиній школі практикується навчання у дві зміни. А ті учні, яким не вистачило місць навіть за рахунок другої зміни, змушені їздити на навчання в Ірпінь. Інший приклад: жителі Петропавлівської Борщагівки чекають обіцяної у 2018 році побудови нової муніципальної школи на 650 місць. Адже тільки за останній час в селі Петропавлівська Борщагівка в експлуатацію введено більше 25 житлових комплексів. Ситуація в Броварах, за словами авторів матеріалу, не краща: "жодної школи за двадцять п'ять років". При цьому статистика наповнення броварських шкіл учнями більш ніж тривожна. Діти навчаються у дві, а то і в три зміни. Кількість дітей у класах, особливо в молодшій школі, досягає 40 учнів. "У Вишневому та Ірпені дітям зовсім ніде отримати безкоштовну освіту через недалекоглядність місцевої влади та безвідповідальності забудовників. У Бучі чотири загальноосвітні школи, одна гімназія на 3150 місць і два дитячих садки. Котрий рік поспіль на 1 вересня місцева влада обіцяє побудувати школу. А сьогоднішня реальність така: в одній зі шкіл дітей набирають виключно за пропискою, на сьогодні це більше 300 першокласників, тобто мінімум 9-10 перших класів тільки в одній школі!" - додають в матеріалі.

На завершення статті автори констатують, що наявна в Київській області інфраструктура не витримує постійно зростаючої кількості жителів новобудов і тенденція до погіршення ситуації буде зберігатися. "Земельні комісії місцевої влади роздавали і продовжують роздавати землю під житлову забудову без будь-яких попередніх розрахунків і аналізу інфраструктурної складової. У результаті - черги в дитячі садки з народження, а школи потихеньку переходять на другу, а то і третю зміни. При таких темпах і високій щільності житлової забудови друга-третя зміни в недалекому майбутньому не врятують ситуації. У прямому сенсі зовсім скоро дітям просто ніде буде вчитися! Ось і виходить, що придбання квартири в передмісті - далеко не кращий варіант. Забудовані великі території при практично повній відсутності дитячої інфраструктури зводять до мінімуму комфорт проживання в передмісті для молодих сімей з дітьми та в рази збільшують їх витрати на освіту та оплату проїзду з передмістя в місто і назад", - пишуть в статті.

Зараз ви читаєте новину «Як неконтрольована забудова Київської області ставить під загрозу освіту дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі