субота, 04 травня 2013 14:45
Іван Столярчук
Іван Столярчук
Іван Столярчук

Кулаками об лід

– Слабак, – кажу собі зранку.

Без передиху зміг відтиснутися  лише 20 разів замість колишніх пів­сотні. І навздогін згадую батька. ­Коли він приїжджав із Півночі, любив вигнати на пробіжку чи облити відром крижаної криничної води.

– Це я не для себе, для онуків ­роблю, – сам, загартований боксер, сміявся з мого вереску.

З батькових подарунків зосталися тільки губна гармошка Hohner і боксерські рукавиці. Перша заіржавіла, другі припали пилом на довгі роки.

Останні дні ці спогади в мене чергуються з кадрами фільму "Смак іржі й кістки" – історія кохання боксера й жінки, що залишилась без ніг. Показали його на "Французькій весні". Це про цю картину виконавиця головної ролі Маріон Котіяр сказала: "Раніше постільні сцени в кіно були для мене суцільним пеклом. Але тут я була щаслива за свою героїню – коли вперше після нещастя вона відчула себе бажаною жінкою".

У темряві кінозалу чую чиєсь схлипування

На помах чергової спідниці герой може легко залишити подругу-інваліда саму на дискотеці, а 5-річного сина – ночувати в гаражі. Або віддати малого сестрі й на півроку податися в мандри.

Залишений на прогулянці в горах на мить без уваги, хлопчик провалюється під кригу. У відчаї батько руками розбиває лід і трощить усі кістки своїх чемпіонських кулаків. У лікарні крізь сльози освідчується тій, яку залишив саму в інвалідному візку. Хоча вона просто подзвонила спитати про сина. Поруч у темряві кінозалу чую чиєсь схлипування. У мене теж до горла клубок підступає. Перед очима – крига на затоці. Бачив її ще вчора, коли гуляв із власним ново­народженим сином у візочку.

Увечері біля дому зустрічаю звеселілу компанію друзів. Один вихваляється привезеною з мандрів 5-літровою пляшкою італійського вина. Питаю його за старий силовий тренажер на балконі.

– Та є, валяється, іржавіє.

– Продай, – кажу. – У мене не заіржавіє.

Наступний ранок починаю із заліза. Щоб завжди бути готовим пробити лід кулаками.

Зараз ви читаєте новину «Кулаками об лід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі