четвер, 05 червня 2008 16:29

У Батьківську суботу на підвіконня кладуть часник

9 червня, понеділок — священномученика Ферапонта, єпископа з м. Сардис у малоазійській області Лідії (ІІІ ст.). Помер від катувань, прив"язаний до чотирьох кілків, вбитих у землю. По його смерті вони зазеленіли й виросли в могутні дерева. Їх листям зцілювали хворих.

10 червня, вівторок — преподобного Микити Сповідника, єпископа Халкидонського. Уславився милосердям, турботою про вдів і сиріт, заступництвом за невинно ображених (ІХ ст.). У народі свято називають Микити-гусятника. Його вважають патроном домашньої птиці. Примічають, якщо день тихий — чекай гарного врожаю.

11 червня, середа — преподобної мучениці Феодосії (VІІІ ст.). Постриглася до константинопольського жіночого монастиря й стала ревною захисницею ікон. За це прийняла мученицьку смерть.

Ходять дивитися, як колоситься жито і яким буде врожай: "Ходить Федося й дивиться на колосся". День вважають нещасливим на будь-які починання й "вартим усіх понеділків".

12 червня, четвер — преподобного Ісака Далматського, шанованого православними як опікуна нужденних і страждаючих (ІV cт.). Зміїний день: "За Хведоською Ісакій — виповзає гад усякий". Укус змії цього дня —  смертельний.

13 червня, п"ятниця — апостола від 70-ти Єрма, який проповідував Слово Боже у Фракії (І ст.) та святого мученика Єрмія, який під тортурами прикладом непохитної віри багатьох навернув до Бога (ІІ ст.). У п"ятницю напередодні Трійці справляють Діди — поминальну пісну вечерю, на яку запрошують душі померлих, залишаючи для них на столі страви й напої.

14 червня, субота — Батьківська субота — відвідують могили рідних, прибирають їх квітами і зеленню. Аїром і любистком застилають у хатах підлогу. Ворота, двері, віконні одвірки хат і господарських будівель прикрашають гілками клену, берези, липи, осики. На підвіконня кладуть часник, м"яту, полин, які своїм різким запахом нібито відлякують потойбічні сили, що в цей час з"являються на землі. Біля порога ставлять вирубані три берізки. За віруваннями, тут протягом тижня перебуватимуть душі померлих предків і русалок. Зелень потім використовують як ліки від головного болю. "Якщо цього дня йде дощ, то до кінця місяця дощитиме, якщо сонячно — на добрий налив колосся".

15 червня, неділя — на 50-й день після Великодня відзначають одне з головних церковних свят — Трійцю або П"ятидесятницю. За Євангелієм від Матвія, Христос після воскресіння наставляв своїх учнів: "Ідіть, научайте всі народи, хрестячи їх в ім"я Отця, і Сина і Духа Святого". В українському народному календарі на Трійцю закінчується весна й починається літо.

Зараз ви читаєте новину «У Батьківську суботу на підвіконня кладуть часник ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі