вівторок, 13 жовтня 2009 18:42

Старі дівки на Покрову випрошували собі "хоч сякого-такого мужчину"

Автор: фото з фондів Музею Івана Гончара в Києві
  Сільські дівчата коло колодязя, Черкащина, початок XX століття
Сільські дівчата коло колодязя, Черкащина, початок XX століття

Дівчат Покрова накриває вінцем — із цього свята й до Пилипівки грали весілля. Дівчата-перестарки зверталася до Богородиці, аби взяла їх під свій покров:

— Святая Покровонько,

Покрий мені хусткою головоньку,

Мою голівоньку безпричинну,

Та дай же мені, Матір Божа, дружину,

Хоч сякого-такого мужчину,

Аби роздобув хліба та дровець і лучину,

А то моя руса коса щодень марніє,

А до того ж хутко сивіє.

Від Покрови молодь починала збиратися на вечорниці. У бездітної пари або у вдови дівчата винаймали хату на всю зиму. До Великого посту в такій хаті в будень день пряли, ткали, вишивали. У неділю й свята робили складку, накривали стіл, запрошували музик і влаштовували танці.

— Раньше ж тєлівізора не було, як зараз. Це ж зараз кажен у телевізорі, — розповідає 67-річна Катерина Федоренко із села Красне Білоцерківського району на Київщині. — А ми збиралися в одну хату й ногами мняли коноплі. Як гарно вимняли, тоді їх на гребінь і пряли. Як мати дасть яку норму, то й до ночі сидиш, шоб її зробити. Це називалися досвітки, бо поспиш, а тоді до світання ще робиш. Дівки співають, а хлопці в шибку заглядають. Було, музику наймають і танці роблять.

На вечорниці дівчата починали ходити з 15 років, хлопців допускали після 17. Той, що мав собі пару, залишався на досвітках ночувати зі своєю дівчиною. Але йшов із хати ще поночі, щоб не бачили односельці.

— Як оце із чужого села приходять парубки в село в наше гулять, то наші парубки б"ються, шоб наших дівчат чужі не однімали, — згадує 60-річна Надія Колісниченко. — Він прийшов і вона йому понравилася, а в неї ж є хлопець. Вони за те билися, шоб не ходили чужі хлопці.

Зараз ви читаєте новину «Старі дівки на Покрову випрошували собі "хоч сякого-такого мужчину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі