четвер, 25 червня 2009 19:29

На Юди достигає перша городина

29 червня, понеділок — святителя Тихона єпископа Амафунтського, який зруйнував язичницькі капища й впровадив християнство на острові Крит (V cт.). На Тихона сонце "стихає" — уповільнює свій хід небом, половина пташок "стихає" — перестають співати. За поведінкою птахів передбачають погоду. Ластівки низько літають, падають на воду, граються — на рясний дощ. Кулик покидає болото і літає над полем — на годину. Перепілка кричить — дощитиме.

30 червня, вівторок — святих мучеників Мануїла, Савела та Ізмаїла, братів-християн, перських воїнів (ІV cт.). Цар відрядив їх до римського імператора Юліана-відступника для укладання мирного договору. Той відрубав голову посланцям. Якщо на Мануїла дощова погода, то зима буде сніжною.

1 липня, середа — згадують преподобного Леонтія, який у великій церкві Печерській уславився ангельським голосом, святістю життя (ХІV ст.). Похований у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври. Спекотна погода в липні — в січні будуть сильні морози, дощовий липень — січень зі снігом. Щоб викликати дощ, кидали у криницю освячений мак, ключ, глечики для молока, горщик із борщем.

2 липня, четвер — святого апостола Юди, учня й брата Ісуса Христа, сина Йосипа Обручника від першої дружини (І ст.). Проповідував Євангеліє у Юдеї, Галілеї, Самарії та Персії. У вірменському місті Араті прийняв мученицьку смерть на хресті, пронизаний стрілами. "На Юди є що їсти всюди" — достигають перша городина та ягоди. Багато ґедзів — на врожай огірків.

3 липня, п"ятниця — священномученика Мефодія, єпископа малоазійського міста Патар (IV cт.). Проповідував серед язичників, за що й прийняв мученицьку смерть. Святий Мефодій покаже погоду на все літо: сонячно — буде спекотно, дощ — дощитиме найближчі 40 днів.

4 липня, субота — Святого Тертія, апостола із 70 учнів Христа (І ст.). За проповідування християнства язичники вбили його загостреним колом.

Риба грається у річці — вночі буде гроза, ловить над водою мошок — на дощ. Раки вилазять на берег і зариваються в пісок — перед дощем.

5 липня, неділя — священномученика Євсевія (IV ст.). У боротьбі з єретиками відстоював чистоту православної віри. Загинув від удару в голову черепичиною, яку скинула з даху жінка-аріянка. Помираючи, пробачив їй і просив своїх прихильників не завдавати тій жінці шкоди.

Увечері дуже дзюрчать цвіркуни — наступний день буде погожий, мовчать — дощитиме. Кроти нарили високі купини — на теплу і ясну погоду.

Зараз ви читаєте новину «На Юди достигає перша городина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі