четвер, 26 лютого 2009 19:55

На Казимира передбачають урожай картоплі

2 березня, понеділок — преподобного Федора Мовчазного, ченця Києво-Печерського монастиря (ХІІІ ст.). Обрав мовчання, щоб постійно утримувати себе від гріха у слові та думці. Мав дар чудотворення.

Початок Великого посту. У Жилавий понеділок дотримувалися суворого посту, відмовлялися від вареної їжі, їли з олією, хроном і редькою пісні житні коржі — жиляники. Вони мали додати сили на весь семитижневий піст. Ретельно перемивали весь посуд, щоб очистити його від скорому. Яка цього дня погода, такою буде і протягом всієї весни.

3 березня, вівторок — святителя Лева І Великого, Папи Римського (V cт.). Завдяки дипломатичному хисту двічі врятував Рим від розорення військами варварів. Якщо крига тане швидко, вода біжить дружно — на мокре літо.

4 березня, середа — преподобних Євгена та Макарія сповідників (ІV cт.). Імператор Юліан Відступник заслав їх в Аравійську пустелю, де в печері жив величезний змій. За молитвою святих у нього влучила блискавка. У цій печері Євген і Макарій постували й молилися до кінця своїх днів.

Згадують святого Казимира, слідкують за погодою: тепло — чекай урожай на картоплю.

5 березня, четвер — святого мученика Садока, єпископа Перського, і з ним 128 християн, закатованих за віру (ІV cт.). До святого звертаються з молитвою про спасіння від передчасної смерті.

6 березня, п"ятниця — преподобного Тимофія в Символах — монастирі при горі Олімп (VIII ст.). Багато років провів у відлюдництві, мав дар зцілення недугів. На Тимофія-весновія приходить весна: "На Тимофія сонце пригріє".

7 березня, субота — святого мученика Федора Тирона (новобранця), римського воїна-християнина з міста Анасії на березі Чорного моря. У ІV cт. його звинуватили в підпалі язичницького храму і спалили на вогнищі. Через 50 років імператор Юліан Відступник, щоб осквернити Великий піст, розпорядився упродовж тижня таємно кропити жертовною кров"ю їжу, що продавалася на константинопольських ринках. Святий Феодор явився уві сні архиєпископові й наказав християнам увесь цей час постувати і вживати коливо — варену пшеницю з медом. Якщо в березні часті тумани, літо буде дощовим.

8 березня, неділя — священомученика Полікарпа, єпископа з малоазійського міста Смирни, закатованого в Римі під час переслідувань християн (ІІ ст.). Якщо цього дня падають сніг або дощ, добре вродить просо.

Зараз ви читаєте новину «На Казимира передбачають урожай картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі