четвер, 13 серпня 2009 18:54

На Євстигнія-житника треба їсти цибулю з хлібом

17 серпня, понеділок — семи юнаків Ефеських: Максиміліана, Ексакустадіона, Івана, Антоніна, Діонісія, Мартиніана, Іамвліха (ІІІ ст.). Їх, християн, за наказом імператора Декія заживо замурували в печері неподалік малоазійського міста Ефес. Через 200 років під час будівництва печеру випадково відкрили і юнаки прокинулися. Згодом знову заснули до загального воскресіння мертвих. Цього дня останній збір огірків, добре відбирати жовтяки на насіння.

18 серпня, вівторок — мученика Євстигнія, який 60 років прослужив у римському війську, таємно сповідуючи християнство (ІІІ-ІV cт.). На 110 році життя був страчений за наказом імператора Юліана Відступника. До Євстигнія-житника прибирають жито. Цього дня треба їсти цибулю з хлібом, щоб не хворіти протягом року й мати гарний колір обличчя.

19 серпня, середа — Преображення Господнє, або Другий Спас. Ісус з учнями побував на горі Фавор, де розмовляв із Мойсеєм та Іллею, й обличчя його засяяло, як сонце. На Яблучний Спас у церквах освячують обжинковий вінок із пшеничних колосків, гриби, віск і мед у стільниках, фрукти й овочі, обов"язково яблука з нового врожаю. Вірять, що на тому світі цього дня Мати Божа роздає дітям яблука, оминаючи тих, чиї матері їли їх до Спаса. Якщо рясно зродила антонівка — наступного року буде гарний урожай на хліб. Останній день літа: "Прийшов другий Спас — пішло літо від нас".

20 серпня, четвер — священномученика Меркурія Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря, згодом єпископа в Смоленську. Там був замучений Батиєм 1239 року. Мощі його дивом припливли Дніпром до Києво-Печерської лаври й покояться в Ближніх (Антонієвих) печерах. Останній збір малини й лікарських трав. До них примовляли: "Діва Марія це зілля садила, а Спас поливав і нам на поміч давав".

21 серпня, п"ятниця — преподобного Григорія, іконописця Києво-Печерського (ХІІ ст.). Прибув із Константинополя до Києва для розпису лаврського храму Успіння Пресвятої Богородиці. Написав багато чудотворних ікон. Цього дня передбачають погоду на січень: тепло й затишно — у січні відлиги, дощ — Різдво зі снігом, холодно — чекай на початку року морозів.

22 серпня, субота — апостола й євангеліста Матвія. Проповідував у Малій Азії, на Балканах і Кавказі. 63 року в Юдеї прийняв мученицьку смерть через побиття камінням.

23 серпня, неділя — блаженного Лаврентія-чудотворця (ХVІ ст.). На Лаврентія погожий день і тиха вода в річках і озерах — зима й осінь без бур і завірюх.

Зараз ви читаєте новину «На Євстигнія-житника треба їсти цибулю з хлібом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі