середа, 11 квітня 2012 16:37

Знесені на узвозі будинки не мали історичної ваги - історик

Знесені на узвозі будинки не мали історичної ваги - історик
Фото з сайту ua.politics.comments.ua

Відомий історик, дослідник Києва Станіслав Цалик переконаний, що дії забудовників Андріївського узвозу необхідно контролювати.

"Будівлі, які вчора знесли, історичної ваги не мали. Але тут просто "задрав", як кажуть, сам факт вторгнення до Андріївського узвозу, коли можуть робити там все, що хочуть. Тобто завтра вони можуть зруйнувати історичні будівлі, надбудувати п'ять поверхів над домом Турбіних, зробити що завгодно із замком Річарда. Бо є перший прецедент — і нічого. Ось у чому питання, а не у тих будівлях фабрики "Юність", які знесли", - зазначає Цалик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївський узвіз пообіцяли відкрити до Дня Києва

Нагадаємо, вчора знесли три будівлі на Андріївському узвозі. За словами голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця, на цьому місці планують звести 10-поверховий готель з магазинами та автопарковкою на майже 500 місць. Цалик сказав, що зруйновані споруди були стилізацією під старовину, зведеними наприкінці 70-х років.

Історик також прокоментував сам факт реконструкції Андріївського узвозу: "Коли раптом взялися перекладати комунікації на вулиці, на якій майже ніхто не мешкає, це виглядало підозрілим. А потім стало зрозуміло, що це робиться під той готель, який хочуть будувати під домом Турбіних. Не цей, Ахметівський, а трохи вище і лівіше. У мене таке враження. Бо іншої мотивації у тому, щоб раптом перекладати комунікації на вулиці, де майже нема мешканців, я не бачу. Виглядає неправдоподібно. Це ж великі гроші! При тому, що у центрі є дуже багато вулиць, де є довоєнні комунікації, які давно потребують заміни, і там живуть люди. І на цьому фоні вони беруть нежитлову вулицю і міняють комунікації. Це тоді виглядало дивно. А коли півроку тому я побачив план нового Андріївського узвозу, я зрозумів що відбувається".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Андріївському узвозі повністю поміняють та укріплять вулицю

За словами Станіслава Цалика, дивно що ремонт, який потрібен для нового готелю, відбувається за кошти міста, а не власника ділянки, на якій постане готель. Також історик прогнозує нові зміни на узвозі, які можуть початися після Євро-2012 та виборів міського голови.

"Якщо послухати інтерв'ю міських чиновників до вчорашнього дня, вони всі використовують таку лукаву фразу як "перша черга реконструкції Андріївського узвозу". Насправді є ще друга черга. У першій черзі — так. Вона передбачає підготовку до Євро, в яку входить пофарбування фасадів й інші цілком мирні та корисні речі. А ось друга черга... Вони кажуть про нове будівництво, про дворовий простір узвозу. А це насправді означає: "Зруйнуємо й збудуємо". Цю другу чергу старанно приховують. Я сам не знаю про що саме йдеться. Це документ, який складає таємницю", - говорить він.

Зараз ви читаєте новину «Знесені на узвозі будинки не мали історичної ваги - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі