середа, 07 серпня 2013 11:22

Знатна сарматка мала по персню на кожному пальці

В Оренбурзькій області студенти-археологи виявили нерозграбовану могилу знатної сарматської жінки, похованої понад 2,5 тисячі років тому. Про це повідомляють "РИА Новости".

Найзначніша знахідка була виявлена ??на глибині 4 метрів - добре збережене поховання жінки.

"Добре збереглися елементи одягу, підвіски. На кожному пальці жінки - по персню з різними каменями. Поруч з похованою лежить безліч пляшечок, імовірно, з-під стародавніх косметичних засобів. У лівій руці - чудове срібне дзеркало із золотою ручкою з орнаментом і предмет, схожий на жезл, на зап'ястях жінки багаті браслетів", - розповіла співрозмовниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсильніший борець античності жив у Криму

"Знахідка дійсно сенсаційна ще й тому, що сама усипальниця виявилася недоторканою: речі і прикраси у ній знаходяться в тому самому вигляді, як їх розташували стародавні кочівники. На вході (до кургану) ми знайшли гігантський бронзовий казан, ручки якого зроблені у вигляді казкових птахів - грифонів, - що дивляться один на одного. Вага знахідки - близько півтонни. Орнамент на котлі виконаний у звіриному стилі, характерному для ранньосарматськоъ культури 5-4 століть до нашої ери", - каже директор інституту історико-правової освіти в Уфі Гульнара Обиденнова.

"Царський" курган поблизу села Пилипівка неодноразово грабували, а в 1986 році його докладно дослідила група уфимських вчених на чолі з Анатолієм Пшеничники, знайшовши там колекцію золотих прикрас і фігурок звірів. Саме ця колекція згодом принесла Пилипівському могильного комплексу всесвітню славу. Нинішніми розкопками керував заввідділом скіфо-сарматської археології інституту археології РАН Леонід Яблонський.

Зараз розкопки припинено через дощі, студенти відкачують з могили воду. Всі знайдені артефакти будуть зберігатися в краєзнавчому музеї Оренбурга, оскільки розкопки фінансує уряд області.

Зараз ви читаєте новину «Знатна сарматка мала по персню на кожному пальці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі