вівторок, 17 серпня 2021 15:05

Знайшли вкритий золотом меч, якому 2,5 тис. років

Археологи знайшли вкритий золотом короткий меч і кам'яний жертовник у сарматському могильнику Жагабулак у Казахстані. Знахідки датували VI-V ст. до н. е.

Збережена частина меча завдовжки приблизно 40 см. За словами дослідників, золоте лакування, яке збереглося на руків'ї, а також його форма вказують на те, що зброя була церемоніальною, а не бойовою, передає НВ.

Окрім основної функції меч у сарматів уособлював бога війни, був соціальним символом, знаком належності до вищого стану воїнів, з якого походили й царі.

Окрім жертовника й меча в Жагабулаку знайшли бронзові дзеркала, золоті пряжки та інші предмети раннього залізного віку. Пам'ятку продовжують досліджувати й виявили сліди діяльності людей ранішої епохи - бронзового віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ідеально зберігся - знайшли меч, якому 2,5 тис. років

Автор: ГУ "Акимат Актюбинской области"
  Меч та жертовник датували VI-VI ст. до н.е.
Меч та жертовник датували VI-VI ст. до н.е.

У вересні 2019 року на Мамай-горі в Запорізькій області археологи знайшли нерозграбоване скіфське поховання. Воїна в потойбіччя супроводжував короткий меч із золотими прикрасами - акінак.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли вкритий золотом меч, якому 2,5 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі