вівторок, 09 лютого 2021 16:44

Знайшли сторічний лист із вимогою прийняти мовний закон

В архіві знайшли лист в. о. старшого прокуратора Генерального суду міністрові юстиції Української Держави 22 серпня 1918 року про потребу впровадження мовного закону.

"Бланк іще використано той, що було видруковано за уряду УНР. Зберігається у Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України", - написав у Facebook Музей Шереметьєвих.

У листі звертають увагу, що закон про обов'язкову російську мову від 1906 року скасували. Після цього окремі люди та інституції продовжили використовувати російську в офіційній переписці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доклад вызвал шумные аплодисменты" - на всеросійському з'їзді делегат виступив українською

"Не торкаючися права приватних осіб на вживання російської мови в зносинах їх з державними інституціями, Генеральний суд в загальних зборах 20-го цього серпня, з приводу майже щоденно надходячих до нього паперів на російській мові від різних судових установ, звернув увагу на бажаність видання нового закону про обов'язковість вживання української мови в зносинах між українськими державними інституціями", - йдеться у зверненні.

Автор: facebook.com/sigillum.com.ua
  Чиновники Української держави вимагали проголосити мовний закон
Чиновники Української держави вимагали проголосити мовний закон

Гетьман Української Держави Павло Скоропадський підписав закон про проголошення вищих шкіл колишньої Російської імперії на теренах України державними 16 вересня 1918 року. Такий статус отримали Університети Святого Володимира, Харківський та Новоросійський в Одесі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли сторічний лист із вимогою прийняти мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі