четвер, 11 червня 2020 17:04

Знайшли склеп графської родини
5

Біля Запоріжжя знайшли поховання
Фото: Укрінформ
Біля Запоріжжя знайшли поховання
Біля Запоріжжя знайшли поховання
Біля Запоріжжя знайшли поховання
Біля Запоріжжя знайшли поховання

Фамільний склеп графа Олександра Канкріна знайшли в селі Григорівка біля Запоріжжя.

Про склеп і залишки кам'яного фундаменту церкви XIX ст. повідомила заступниця директора Охоронної археологічної служби інституту археології Академії наук України Оксана Дровосєкова, повідомляє Укрінформ.

"Спільними зусиллями Охоронно-археологічної служби України і ГО "Ритон" проводиться археологічна розвідка на місці, де була розташована церква, побудована поміщиком Олександром Канкріним 1871 року. Ми знайшли кам'яний фундамент і фамільний склеп Канкріних", - сказала вона.

Поховання було за вівтарною частиною. На поверхні частково видно лише цегляний "кубик", на якому, ймовірно, встановили хрест.

"За підтвердженими даними, тут похований Олександр Єгорович Канкрін 1891 року і, за однією з версій, можливо, його дружина - Олена Башмакова", - розповіла історик, голова ГО "Ритон" Анна Головко.

Церква Георгія Побідоносця згадується в книжці Катеринославської єпархії 1908-го і 1913 років.

"Знайшли вівтарну частину. Цегляної кладки, на яку ми розраховували, на жаль, не залишилося. Є лише фундамент. Він складений із каменів, на щільному цементному розчині, який тоді вже використовували. Думаю, нам вдасться розкопати всю територію і отримаємо контур храму. Сподіваємося знайти церковний цвинтар", - прокоментувала Дровосєкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Натрапили на гробницю короля

З 1920 року церкву використовували як склад для зберігання хімікатів. 1952-го в купол вдарила блискавка й дерев'яні конструкції храму згоріли.

"1956 року ухвалили рішення про її знесення. Потім списували цеглу, і будь-який місцевий житель міг прийти до сільради, виписати цеглину. Церкву розібрали повністю до фундаменту", - розповіла Головко.

У селищі Ялта поблизу Маріуполя на Донеччині археологічна експедиція виявила знахідки бронзової доби. Спеціалісти Маріупольського державного університету займалися розкопками курганів, повідомляють у міськраді.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли склеп графської родини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі