четвер, 16 липня 2020 16:26

Знайшли найдавніший притулок аборигенів

Знайшли найдавніший притулок аборигенів
Люди обжили південь Австралії на 22 тис. років раніше, ніж вважалося. Фото: Flinders University

Учені з Університету Фліндерса знайшли найдавнішу стоянку аборигенів на півдні Австралії. Люди заселили регіон Ріверленд 29 тис. років тому, що майже на 22 тис. років раніше, ніж вважалося.

У місцині неподалік річки Муррей натрапили на мушлі двостулкових молюсків - стародавні залишки їжі. За 2018-й та 2019 рік із них та з шарів геологічних порід було взято 31 пробу, аналіз яких і довів визначений вік, повідомляє Ancient Origins.

У ході дослідження стало відомо, що аборигени прибережної області прийшли після льодовикового періоду, а тодішній клімат був найпосушливішим, з яким будь-коли стикалися люди, які заселяли острів. За словами вчених, знахідка важлива ще й тим, що може розповісти про раціон аборигенів і стратегії добування їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На океанічному дні виявили сліди давніх людей

Загалом вважається, що Homo Sapiens прибули в Австралію 50 чи 60 тис. років тому. Тоді рівень Світового океану був нижчим, що сприяло їхньому проникненню не лише в Австралію, а й у Нову Гвінею та на Зондські острови. Із завершенням льодовикового періоду люди опинилися в ізоляції.

Учені встановили вік таємничих наскельних малюнків аборигенів у Кімберлі, Австралія. Переконані, що первісні племена хотіли попередити наступні покоління про кліматичну катастрофу. Дослідження крихітних шматочків скам'янілого деревного вугілля, яке використовували оси для будівництва гнізд, вказало, що їхній справжній вік - близько 12 тис. років.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавніший притулок аборигенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі