понеділок, 30 березня 2020 15:44

Знайшли докази використання транспорту 4 тис. років тому

Знайшли докази використання транспорту 4 тис. років тому
На давній дорозі знайшли відбитки коліс Фото: earth-chronicles.ru

Археологи виявили сліди від коліс невідомого транспорту при розкопках давнього міста Пінлян-Тай у китайській провінції Хенань. Їхній вік становить близько 4,2 тис. років.

Вчені зазначають, що стародавня дорога, де виявили сліди, належала до періоду культур Луншань II тис. до н.е. Вона пролягала вздовж південної стіни міста, яку розкопали ще 1980-го, повідомляє Earth Chronicles.

Більшість слідів мають ширину 10-15 см. Найглибший має 12 см, найдовший розтягнувся на 3,3 м. Увагу археологів привернула колісна колія у 2 смуги. Вони розташовані одна від одної на відстані 80 см. На думку вчених, її залишив невідомий двоколісний транспорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золото, мідь і дорогоцінне каміння - розкрили гробницю дружини китайського правителя

Нова знахідка доводить, що транспортні засоби з'явилися на теренах Китаю раніше, ніж вважалося. Вік попередньої подібної колії оцінювали у 3,7 тис. років.

Хорватські археологи знайшли римську колісницю, поховану разом із парою коней. Її виявили біля селища Янковацкая Діброва на сході Хорватії. Похованню близько 1700 років.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли докази використання транспорту 4 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі