вівторок, 21 квітня 2020 18:15

Знайшли давнє судно, заповнене китайською порцеляною

Британські морські археологи виявили кладовище еллінських, римських, ранніх ісламських і турецьких кораблів у Левантійському басейні Середземного моря.

Найвражаючою знахідкою називають 43-метровий торговельний корабель Османської імперії, що потонув десь 1630 року. За словами дослідників, він був настільки великим, що на палубі могли поміститися 2 кораблі звичайного типу. Судно перевозило сотні артефактів з 14 культур і цивілізацій, зокрема дуже ранню китайську порцеляну, що дозволило вченим припустити існування раніше невідомого морського шовкового та пряного маршруту з Китаю до Персії, в Червоне море й у Східне Середземномор'я, повідомляє The Guardian.

Автор: theguardian.com
  На потонулому 390 років тому кораблі знайшли вцілілу китайську порцеляну
На потонулому 390 років тому кораблі знайшли вцілілу китайську порцеляну

Китайська порцеляна, знайдена на кораблі, - це 360 прикрашених чашок, блюдечок і пляшок, виготовлених у печах міста Цзіндечжень за часів правління останнього імператора династії Мін Чунчжэня (1611-1644). Вони призначалися для чаювання, але османи пристосували посуд для іншого захоплення - вживання кави, що згодом пошириться по всьому Сходу. Також у трюмі знайшли глиняні люльки. Припускають, що їх перевозили контрабандою, через заборони на паління тютюну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із затонулого корабля дістали золоті прикраси

На думку вчених, таке різноманіття товарів, застиглих у часі, розповідає історію початку глобалізованого світу. Також зазначають, що розбиті кавові чашки і горщики доводять, що "варварський Схід" був першопрохідцем у кавоварінні задовго до того, як перші кав'ярні відчинилися в Європі.

Автор: theguardian.com
  Мідний кавник, знайдений у трюмі корабля
Мідний кавник, знайдений у трюмі корабля
У вересні 2019 року археологи знайшли особисті речі короля Данії Югана на борту затонулого 1495-го флагманського військового корабля Gribshunden. Він згорів у Балтійському морі та є одним із найкраще збережених кораблів кінця XV ст. - епохи Христофора Колумба та Васко да Гами.
Зараз ви читаєте новину «Знайшли давнє судно, заповнене китайською порцеляною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі