субота, 16 травня 2020 08:20

Жовті води: перша перемога козаків над поляками

Жовті води: перша перемога козаків над поляками
Пам'ятник Героям Визвольної війни Українського народу 1648–1654 рр встановили у Жовтих Водах Фото Виктор Неделяев

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під керівництвом Стефана Потоцького під Жовтими Водами 16 травня 1648-го. Жовтими Водами називали густо поросле очеретом урочище в долині річки Жовтої — лівої притоки Інгульця.

Уряд Речі Посполитої відправив проти Хмельницького Миколая Потоцького і Мартина Калиновського з військами. Польські генерали не чекали спротиву і розділили свої війська. Стефан Потоцький вів 2-тисячне військо на Жовті Води. Кримські татари, з якими Хмельницький уклав угоду напали на його табір. Невеликий загін на чолі з Тугай-беєм вони відбили. Вирішили укріпитись. Поляки чекали німецьких найманців та реєстрових козаків. Основні польські сили були за 200 км від Жовтих Вод, у Корсуні.

Богдан Хмельницький разом із татарами використали це та почали штурм. Перший був невдалий і декілька днів війська нічого не робили. Українці взяли поляків у оточення. 3 травня Хмельницький разом із загоном козаків вирушив назустріч військам Чарнецького. Почались переговори. Хмельницький вимагав здачі всієї артилерії і клейнодів та давав полякам право на відступ. Ті відмовились.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розгромили московську армію

Польські війська спробували вийти з оточення вночі 16 травня. Їх атакували татари та загін Максима Кривоноса. Зі сторони Хмельницького у битві взяли участь 8 тис запорізьких козаків, 1,5 тис. повсталих проти поляків реєстрових козаків і тисяча кримських татар. 12-тисячна армія Потоцького не отримала підкріплення. Битва під Жовтими Водами стала першою перемогою повсталих козаків над Річчю Посполитою.

Битва під Конотопом між українсько-татарськими та московськими військами розпочалась 7 липня 1659 року. Тоді у ході Московсько-Української війни війська гетьмана Івана Виговського завдали нищівної поразки московським військам князя Олексія Трубецького.

Зараз ви читаєте новину «Жовті води: перша перемога козаків над поляками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі