субота, 23 грудня 2023 05:30

Застрелився головний ідеолог націоналістів

Застрелився головний ідеолог націоналістів
23 грудня 1951 року криївку Федуна та інших підпільників неподалік селища Новошин знайшли й оточили війська МГБ. Після короткого бою повстанці підпалили схованку та застрелились Фото: wikipedia

Головний ідеолог збройного підпілля ОУН-УПА Петро Федун - "Полтава" застрелився під час бою з військами УМГБ на Івано-Франківщині 23 грудня 1951 року. Посмертно нагороджений Золотим хрестом бойової заслуги УПА.

Чоловік народився 1919 року в селі Шнирів - тепер Бродівського району Львівської області. У середині 1930-х приєднався до юнацького осередку ОУН. А з 1939 року навчався на медичному факультеті Львівського університету.

Після окупації та приєднання Західної України до УРСР його змусили покинути навчання та мобілізували до Червоної армії. Відправили на війну проти Фінляндії, що змусила його задуматися про становище українців. Згодом потрапив на радянсько-німецький фронт, а там у німецький полон, з якого звільнився завдяки знанню німецької мови.

Федун продовжив навчання у Львові, потайки проводив ідеологічний вишкіл для інших підпільників. Пізніше працював редактором журналу проводу "Юнак", а з 1942 року став крайовим провідником юнацтва ОУН, комендантом Школи кадрів юнацтва в Карпатах. Також очолював політико-освітній відділ Національного військового штабу УПА-Захід.

З 1946 року став керівником Головного осередку пропаганди проводу ОУН та керівником Бюро інформації Української головної визвольної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісі виявили бідон із обладнанням для підпільної друкарні ОУН

Написав безліч зрозумілих звичайним людям проукраїнських ідеологічних статей, пропагандистських та агітаційних брошур під псевдонімом Петро Полтава. Розробив ідеологічну базу для продовження боротьби в підпіллі. Підкреслив незацікавленість "західних демократій" в українському питанні та радив не чекати від них значної допомоги.

На сьогодні знайдено 34 фундаментальні публікації "Полтави". Серед них: "Концепція самостійної України", "Україна погибає! Хто винуватий в цьому". Писав навіть російською мовою для радянських солдатів. Серед найважливіших публікацій: "Хто такі бандерівці та за що вони борються". Був прихильником створення вільних національних держав у межах етнічних територій.

Розвідницю і пропагандистку ОУН Ольгу Чемерис - "Дніпрову" чекісти розстріляли в Станіславській в'язниці 21 грудня 1950 року. Стала однією із небагатьох, кого прокуратура незалежної України відмовилась посмертно реабілітовувати.

Зараз ви читаєте новину «Застрелився головний ідеолог націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі