понеділок, 18 травня 2020 13:39

Засекретили інформацію про аварію на ЧАЕС

Засекретили інформацію про аварію на ЧАЕС
Кремль намагався приховати інформацію про аварію. Фото: Reuters

18 травня 1986 року Міністерство охорони здоров'я УРСР під грифом "таємно" видало наказ про посилення секретності проходження інформації про аварію на Чорнобильській АЕС.

Указ підписав міністр охорони здоров'я УРСР Анатолій Романенко.

Відповідальні за приховування інформації особи пізніше пояснювали своє рішення потребою запобігти паніці серед населення.

Згідно з даними розсекречених документів СБУ, радіаційний фон перевищував фоновий у десятки, навіть сотні разів.

У Кремлі настільки піклувались про збереження таємниці результатів обстеження і госпіталізації населення, що в кінці травня знову за підписом Романенка з'явився наказ про організацію роботи з документацією. Подібні вказівки отримали з центральних структур і передали своїм підлеглим інші відомства України. Серед них Академія наук УРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновники тихцем вивозили своїх дітей до Криму та Москви - військовий про перші дні після Чорнобильської аварії

У Москві вирішували, яку саме інформацію про аварію передавати за кордон.

З набуттям Україною незалежності ситуація змінилась. Державне архівне управління при Раді міністрів України прийняло рішення про зняття в Україні грифу "таємно" з усіх чорнобильських документів.

Історія Чорнобильської АЕС почалася 1972 року. 15 серпня об 11:00 урочисто залили перший кубометр бетону у фундамент енергоблоку та заклали капсулу з листом до майбутніх поколінь. Та через 14 років стався вибух, який призвів до закриття АЕС.

Під впливом Західних країн Україна в грудні 1995 року підписала Меморандум про взаєморозуміння з членами "Великої сімки" і Єврокомісією, в якому зобовʼязалася закрити Чорнобильську АЕС до 2000 року.

15 грудня 2000 року Чорнобильська АЕС офіційно припинила виробництво електроенергії. О 13:17 за наказом тодішнього президента України Леоніда Кучми поворотом ключа реактор 3-го енергоблоку зупинили назавжди.

2011 року Міністерство надзвичайних ситуацій України дозволило усім відвідувати атомну електростанцію. Туристичні поїздки туди стали одними з найпопулярніших серед українців та іноземців.

Зараз ви читаєте новину «Засекретили інформацію про аварію на ЧАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі