середа, 14 червня 2017 10:00

Засекречені архівні матеріали Освенціму досі зберігаються в Росії

Засекречені архівні матеріали Освенціму досі зберігаються в Росії
Табір Освенцім. Фото: Вікіпедія

14 червня 1940 року на території окупованої німцями Польщі, поблизу Кракова почав діяти концентраційний табір смерті Освенцим (Аушвіц), створений у відповідності з наказом Генріха Гімлера від 27 квітня 1940 року. Освенцим був найбільшим і найбільш довгодіючим нацистським табором знищення, в якому в 1941-1945 роках було вбито 1,4 млн чоловік.

Це один із найбільших концтаборів, що існував з кінця травня 1940 до кінця 1949 року. З кінця травня 1940 до січня 1945 використовувався як нацистський концтабір, потім як радянський концтабір.Основними таборами були: Аушвіц І, перший табір, що служив адміністративним центром для всього комплексу. У ньому загинуло понад 70 000 полонених, в основному поляки та радянські військовополонені. Аушвіц ІІ (Біркенау), табір винищення. Став місцем знищення близько 1 млн. євреїв, 75 000 поляків та 19 000 циган. Аушвіц ІІІ (Моновіц), робочий табір (нім. Arbeitslager). Полонені використовувались як робоча сила на фабриці по виробництву фарби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлях в'язнів Освенціму від потяга до газової камери у фотографіях

Комендантом табору був призначений оберштурмбанфюрер СС Рудольф Хос. Пізніше на цій посаді його замінили Артур Лібеншель. На Нюрнберзькому процесі Хос свідчив, що за його період загинуло понад 3 млн людей, пізніше він зменшив цю цифру до 1,1 млн. У 1947 році його повісили на території Аушвіц І, між крематорієм та будинком, де він проживав.

Відразу після звільнення весь архів документів Аушвіцу був вивезений в СРСР, засекречений і поміщений до Державного військового архіву в м. Подольську під Москвою. Серед цих документів є іменний список радянських громадян, які загинули в концтаборі Освенцім у 1941–1943 рр. По сьогоднішній день всі архівні матеріали Аушвіцу, які є в наявності, засекречені і недоступні, вони ще досі не оброблені.

У 1947 році в знак пам'яті жертв Польща заснувала музей на території Аушвіц. Території занесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО. На місці нібито поспішно ліквідованих газових камер Біркенау споруджено меморіальний комплекс, що містить пам'ятні послання 20 мовами світу, включно з українською. Щороку табір приймає більш ніж 700 000 відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «Засекречені архівні матеріали Освенціму досі зберігаються в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі