четвер, 26 липня 2018 13:19

"Забули свою мову" - українців назвали румунами

"Забули свою мову" - українців назвали румунами
Румунія намагалася асимілювати українців Буковини. Фото: Pinterest

26 липня 1924 року в Румунії прийняли закон, який проголошував українців Буковини румунами, що "забули свою мову".

1918 року Румунія окупувала Буковину та Бесарабію, де компактно проживали українці. На окупованій румунами території проживало 1,3 млн українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кобзар" Шевченка перекладали румунською 31 рік

"Найбільшого національного переслідування зазнали буковинці. Для залякування населення румуни тримали на Буковині до 1928 року стан облоги, під час якого панував поліцейський режим. Для румунізації шкільництва запроваджено закон від 26 липня 1924 року, на підставі якого українців трактовано за румунів, що "забули свою рідну мову". Цілковита румунізація всіх видів шкільництва була завершена 1927 року.

Від самого початку в Чернівецькому університеті закрито всі кафедри з українською мовою навчання. Румуни ліквідували більшість довоєнних українських організацій. Спершу вся українська преса була заборонена. Румунізаційну політику проводили також на відтинку Православної Церкви", - пишуть історики Орест Субтельний та Аркадій Жуковський.

Українці - третя за чисельністю етнічна меншина Румунії після угорців та ромів. Налічує з 50 тис. осіб. Більшість проживає на півночі держави у регіоні Мармарощина.

Присутність українців у Румунії одразу відчутна після переходу кордону в місті Сигіт: на вулицях можна почути місцевий діалект української, у самому центрі стоїть позолочений пам'ятник Тарасу Шевченку, поряд діє український ліцей його імені. Тут навчається 186 дітей. Більшість приїздить з навколишніх українських сіл.

Зараз ви читаєте новину «"Забули свою мову" - українців назвали румунами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі