середа, 20 вересня 2023 08:45

Заборонили українську мову у вузах

Заборонили українську мову у вузах
Сенат Українського таємного університету створеного у Львові, 1921 р. Сидять: Мирон Кордуба, Мар'ян Панчишин, Василь Щурат, Іван Куровець, Максим Левицький; стоять: Іван Раковський, Володимир Вергановський, Роман Ковшевич, Максим Музика, Мирон Вахнянин. Фото: wikipedia

Наукове товариство імені Тараса Шевченка оголосило запис на Українські університетські курси у Львові 20 вересня 1919-го. Перед тим польська влада заборонила навчання українською у Львівському університеті.

Коли дізнались про курси, їх теж заборонили. Почали проводити заняття нелегально у різних міських квартирах та інших приміщеннях. Усі викладачі працювали без зарплатні на громадських засадах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викладач виганяв із лекції за українську мову

Паралельно у Львівському університеті закривали всі українські кафедри. Тому за 2 роки освітнього терору у місті з ініціативи з'їзду українського студентства створять Таємний український університет. Він мав 3 факультети: філософський, юридичний і медичний. Пізніше організують технічний. Загалом діятиме 58 кафедр. За декілька років на навчання записалось понад 1,2 тис. студентів.

Першим ректором університету обрали літературознавця Василя Щурата. Протекцію нелегальному закладу забезпечував митрополит Андрій Шептицький. Спроби легалізувати вуз були марними. Викладачі та студенти зазнавали постійних переслідувань з боку польських органів влади.

Закон "Про мову урядування державної та місцевої адміністрації" прийняли на українських землях у складі Польщі 31 липня 1924-го. Ним заборонили використовувати українську в державних установах Галичини.

Того ж дня видали закон "Про деякі постанови в організації шкільництва". Цим актом, замість національних шкіл, створювалися двомовні. Викладання в них поступово переходило на польську.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили українську мову у вузах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі