пʼятниця, 25 січня 2019 13:57

За матеріалами підпільного архіву гетто зняли фільм

За матеріалами підпільного архіву гетто зняли фільм
У фільмі "Хто напише нашу історію" показали життя Варшавського гетто Фото: reklamaster.com

Прем'єра фільму "Хто напише нашу історію" відбудеться 27 січня у 40 країнах світу. Документальну стрічку зняла польська режисерка Роберта Гроссман, а продюсувала американка Ненсі Спілберг.

Фільм розповідає про підпільний архів Варшавського гетто та групу "Онег Шаббат". Її створив історик Емануель Рінґельблюм, щоб задокументувати життя єврейської спільноти під час нацистської окупації.

Перед початком повстання у Варшавському гетто архів розділили на 3 частини й сховали. 2 із них знайшли серед руїн польської столиці після війни, а третя вважається втраченою. Сьогодні знайдені документи зберігаються в експозиції Єврейського історичного інституту у Варшаві. 1999-го архів Рінґельблюма включили до списку ЮНЕСКО "Пам'ять світу".

"Збереження історичної пам'яті на порядку денному не тільки в мирний час. Навіть в екстремальних умовах окупації та геноциду були люди, які документували свідчення і фіксували події, щоб збережена правда з часом допомогла відновити справедливість. Правдивість розповіді про минуле принципова для нашого центру. Тому нам дуже імпонують такі проекти, як документальна стрічка Роберти Гроссман. Тим паче, що фільм – це прекрасний інструмент, щоб розповісти широкій аудиторії про архів, який навряд чи в інший спосіб потрапить у поле її зору", – коментує стрічку виконавча директорка та директорка зі стратегії Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Яна Барінова.

У фільмі Роберти Гроссман історія розповідається від імені групи "Онег Шаббат" на основі записів її учасників. Нотатки Емануеля Рінґельблюма озвучив володар премії "Оскар" Едрієн Броуді. Записи журналістки Рахель Ауербах, яка пережила війну та допомогла знайти і зберегти архів, озвучила акторка Джоан Аллен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У 60-х не пам'ятаю тут жодної української сім'ї" - у місті з 7 тис. євреїв залишилося 30

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" спільно з Національним центром Олександра Довженка організовують прем'єрний показ фільму "Хто напише нашу історію" в Україні. У Києві він відбудеться 27 січня о 17:00 у Довженко-центрі на вулиці Васильківська, 1. Безкоштовний квиток можна отримати на сайті Ticketforevent.

Стрічка демонструватиметься також в Черкасах, Запоріжжі, Сумах, Кривому Розі, Дніпрі, Житомирі, Хмельницькому, Полтаві, Рівному, Кропивницькому, Луцьку, Одесі.

Меморіал жертвам Бабиного Яру відкрили у Києві 5 жовтня 1991-го. Тут із 29 вересня 1941-го і до жовтня 1943 року німецька окупаційна влада знищила понад 100 тис. осіб.

5 жовтня на території Бабиного Яру зібрався багатотисячний мітинг-реквієм. На нього люди прийшли пішки тією самою "дорогою смерті", якою восени 1941-го київські євреї прямували до місця страти. В офіційній церемонії брали участь сотні іноземних гостей, серед них були посол Ізраїлю, представники Німеччини, США. Серед учасників були численні представники громадськості, зокрема активісти національних єврейського та українського рухів.

Зараз ви читаєте новину «За матеріалами підпільного архіву гетто зняли фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі