субота, 11 листопада 2017 04:21

В'язнів концтабора Дахау годували травою, корінням і картопляним лушпинням

В'язнів концтабора Дахау годували травою, корінням і картопляним лушпинням
В'язні концтабора Дахау вітають визволителів у 1945 році. Фото: Вікіпедія

11 листопада 1940 року у концтаборі Дахау страчено 55 польських інтелігентів — перша масова страта у Дахау. За час його існування 200 000 в'язнів з понад 30 країн перебували в Дахау, з них близько третини — євреї. В Дахау загинули 32 099 в'язнів і ще майже 10 000 в його філіалах, головним чином від хвороб, недоїдання, самогубств, вбивств, тортур.

З 22 березня 1933 року в Дахау почав діяти перший концентраційний табір нацистської Німеччини. Першими в'язнями Дахау (до часів Другої світової війни) були представники німецької політичної опозиції: комуністи і соціалісти. Табір почав свою роботу майже одразу після приходу Гітлера до влади. По всьому Третьому Рейху почалася расистська політика, тому полоненими табору ставали і громадяни неарійської раси. З весни 1940 року близько 13 тис. в'язнів прибуло з Польщі. Підсилилися покарання, збільшилася кількість робіт. Раціон становили: трава, коріння, картопляна шкірка. Почалося поширення туберкульозу, дизентерії. У табір прибували в'язні з інших країн, незабаром німецькі в'язні складали лише малу частину.

Табір Дахау розташовувався недалеко від Мюнхена і складався з тридцяти чотирьох окремих блоків-бараків. У кожному з будинків розташовувалося новітнє обладнання для експериментів над людьми, де працювали дипломовані фахівці. Пізніше співробітники табору відповідатимуть за свої злодіяння в Нюрнберзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У концтаборі Дахау вбили 70 тисяч людей

Тільки лише за рік (1941-1942) там було проведено близько 500 експериментів над живими людьми. Багато в'язнів Дахау працювали в якості безкоштовної робочої сили на місцевих заводах. З 250 тисяч вижили лише одиниці, близько 70 тисяч здорових і молодих людей вбили лікарі. Однією з причини створення Дахау було саме з'ясування меж людського організму. В'язнів для табору вибирали винятково здорових у віці від 20 до 45 років, проте існували і окремі вікові спецгрупи. Окрім експериментів, що стосувалися застосування медичних препаратів, над невільниками проводилися дослідження, як на людський організм впливають фактори навколишнього середовища.

9 квітня 1945 року табір був звільнений, а разом з ним близько 67 тисяч його в'язнів.

Зараз ви читаєте новину «В'язнів концтабора Дахау годували травою, корінням і картопляним лушпинням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі