вівторок, 11 листопада 2014 11:21

Вся правда про покинуті українські храми в Польщі в унікальних світлинах польського журналіста
7

Церква у селі М'якиш Старий
Фото: Пйотр Дурак
Церковця у Вільховій
Храм у Лісковатому
Зруйнована церква у селі Вуйковичі

Молодий польський журналіст, письменник та мандрівник Пйотр Дурак, зачарований архітектурою та атмосферою давніх українських храмів Польщі, створив серію фотографій залишених і забутих греко-католицьких церков Підкарпаття та Люблінщини, яку ми сьогодні пропонуємо нашим читачам.

За словами самого фотографа, знімати храми він почав п'ять років тому – у 2009 році, після того, як повернувся з мандрівки зоною відчуження.

"Я знав про існування у Польщі багатьох церков, багато з них я відвідував мандруючи у горах Бещадах чи Низьких Бескидах, проте я не здогадувався, що багато з них знаходиться у плачевному стані, вони покинуті і ніхто про них не дбає. Першим кроком стало вивчення книги Анджея Стасюка "Білий ворон", в якій герої ночують у покинутій церкві. Я захотів віднайти те місце. Першою подорожжю слідами забутих церков став виїзд на велосипеді перед захистом магістерської роботи. Я хотів провести кілька днів подалі від цивілізації, подався до Перемишля. Мандруючи через Перемишльське Передгір'я я знайшов кілька залишених та занедбаних церков. Я ще не фотографував, але вже тоді відчув магію перебування у цих місцях, велику силу віри і духовну енергію, яка залишилась тут із давніх часів", - згадує Пйотр Дурак.

Однак, повернувшись сюди наступного разу, Пйотр почав знімати, оскільки зрозумів, що храми поступово занепадають і скоро можуть зникнути: "… на жаль я бачу, що з кожним моїм поверненням у ці місця стає щоразу гірше. Коли я відвідав усі храми, то почав до них повертатися і вишукувати деталі, зосереджувався на поодиноких іконах, лавах, елементах облаштування. Це надзвичайно символічні предмети, які колись трактували з величезною шаною зараз понищені вони страждають і розповідають про це. Я би хотів переказати з допомогою моїх фото трагедію цих місць."

У майбутньому Пйотр сподівається повернутися в Україну з метою зняти покинуті католицькі костьоли: "Моєю мрією є кількаденний пленер в Україні, я хотів би побачити покинуті після війни польські костели. Під час одного з візитів в Україну я відвідав 9 таких пам'яток, хочу представити найкраще на виставці "По обидва боки Бугу — забутий sacrum".

Пйотр Дурак народився в 1985 році в Мельці, Польща. Журналіст, письменник, поет, мандрівник. Випускник польської філології в Університеті Жешува. Він є автором двох книг про пригоди, психологію та подорожі, а також двох поетичних збірок. Переможець національних літературних конкурсів. Подорожує у нетрадиційний спосіб. На надувному плоті він здолав кільканадцять рік, займається фотографією залишених людиною місць, переважно старих шахт і сакральних споруд.  

Зараз ви читаєте новину «Вся правда про покинуті українські храми в Польщі в унікальних світлинах польського журналіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі