понеділок, 15 березня 2021 12:57

Відтворили античний комп'ютер

Британські вчені створили повну 3D-модель Антикітерського механізму. Давній пристрій назвали найпершим аналоговим комп'ютером.

Вважають, що його виготовили в стародавній Греції близько 80 року до н.е. Вперше пристрій виявили 1901-го на місці корабельної аварії неподалік острова Антикітери пірнальники за губками. Саме тому його почали називали антикітерським, передає BBC.

На думку вчених, пристрій застосовували в астрономії. З його допомогою могли прогнозувати рух відомих тоді планет: Меркурія, Венери, Марса, Юпітера і Сатурна, а також фази місяця та місячні й сонячні затемнення. Але дати точної відповіді вчені не змогли, адже збереглась лише третина механізмів. Відновити їх усі в 3D-моделі змогли за допомогою математичних методів та попередніх наукових описів.

Автор: PROF TONY FREETH / UCL
  Британські вчені вперше відтворили повну комп'ютерну модель антикітерського механізму
Британські вчені вперше відтворили повну комп'ютерну модель антикітерського механізму

Автори проєкту зазначають, що прадавні астрономи не могли здійснювати точні астрономічні спостереження з його допомогою. Адже в ті часи панувало уявлення, що сонце і планети обертаються навколо Землі.

Загадкою залишається і те, як давньогрецькі майстри змогли виготовити механізм за допомогою наявних у ті часи інструментів. Концентричні кільця, на яких обертаються небесні тіла, імовірно, працювали за допомогою вкладених одна в одну порожнистих осей. Виготовити таке нині можна за допомогою токарського верстата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із затонулого корабля підняли золоті монети

"Концентричні трубки в центрі цього планетарію - найслабше місце моєї віри в давньогрецькі технології, та й у нашу модель також. Сьогодні ми б застосували токарський верстат, але не можна припускати, що вони могли використовувати його для обробки металу", - пояснив один з авторів дослідження Адам Войцик.

Ученим не зрозуміло, чим насправді був пристрій - іграшкою, навчальним засобом чи чимось іншим. Не розуміють вони і як при наявності таких технологій давні греки не виготовляли інші надскладні механізми.

На основі моделі спробують створити декілька антикітерських механізмів - з використанням сучасних технологій та грецьких інструментів. Можливо, тоді знайдуть відповіді на запитання.

Історик архітектури Алессандро П'єратіні виявив, що кам'яні блоки піднімалися й опускалися на місце за 150 років до винайдення греками підйомного крана. Свідченням цього є поглиблення для тросів, важелів та дерев'яних ковзанок у каменях знайдених у Коринфі.

Експерименти, проведені істориком, показали, що системи канатного підйому з важелями було достатньо, щоб підняти блоки вагою у 200 - 400 кг. Це дозволяло з легкістю опускати їх впритул до сусіда. Камені з кар'єру діставали без заглиблень, тому що вони не були потрібні, доки не приходив час ставити їх на місце побудови.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили античний комп'ютер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі