середа, 03 жовтня 2012 15:54

У Львові шукають зруйновану синагогу 19-го сторіччя
5

Фото: Фото: Павло Паламарчук

На львівській площі Арсенальній, позаду музею зброї "Арсенал", археологи проводять дослідження.

Вони хочуть дізнатись точне місце розташування збережених фундаментів Великої міської синагоги.

Вона була на цьому місці до Другої світової війни. Роботи проводять фахівці НДЦ "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виставку про Львів показали в берлінській синагозі

На цій ділянці мають реалізовувати проект "Площа трьох синагог", - розповів директор "Рятівної археологічної служби" Олег Осальчук. - Наше завдання знайти кути синагоги і деякі рештки фундаментальних конструкцій. Результати цих досліджень німецькі археологи, які є авторами проекту, повинні використати під час розробки проектних пропозицій. Завершити дослідження плануємо через місяць.

За словами археолога Остапа Лазурка, вже вдалося відшукати північно-східний кут синагоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "жидівській кнайпі" треба торгуватися

Наразі територію яку досліджують розкопали до метра в глибину. Тож наразі археологи очищають коронки мурів, які віднайшли. За договором дослідникам дозволено копати до 1,4 метра в глибину.

Велику міську синагогу збудували у Львові в 1801 році. Її звели на місці, де стояли попередні міські синагоги. Дві півциркульні арки, крізь які сьогодні можна потрапити на площу, це збережені входи у синагогу. Вона була знищена нацистами восени 1941 року.

Зараз ви читаєте новину «У Львові шукають зруйновану синагогу 19-го сторіччя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі