середа, 30 червня 2021 16:46

Виявлену будівельниками дерев'яну змію приписують шаманам
3

У Фінляндії знайшли давню дерев'яну змію
Фото: cambridge.org
Посох могли використовувати шамани під час ритуалів
Зміню знайшли у торфовищі

У Фінляндії знайшли давню вирізану з дерева фігуру змії.

Візуально вона нагадує посох. Радіовуглецеве датування знахідку засвідчило її вік - до 2471-2291 років до н.е. Це епоха неоліту. Знахідка могла мати ритуальну функцію, повідомляє Antiquity.

Змію знайшли на неолітичній стоянці Ярвенсую-1 ​​під час будівельних робіт у 1950-х роках. Змію знайшли в торфовищі на глибині приблизно 60 см.

Артефакт завдовжки 535 мм і завтовшки 25-30 мм. Він вирізаний із цілісного шматка дерева. Фігурка звужена в зоні шиї та хвоста, тіло зробили з двома вигинами. Голову зобразили в піднятому положенні з відкритою пащею.

Знахідка нагадує звичайного вужа або гадюку під час руху.

Археологи називають статуетку унікальною за стилем і характером. Вона нагадує знахідки з Фінляндії, Балтії та Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Фінляндії археологи знайшли срібний скарб

Фігурку могли використовувати під час ритуалів. Змії мають символічне значення у фіно-угорській міфології. Фіни вірили, що шамани здатні перетворюватися на плазунів.

Студент-археолог Тор-Кетіль Крокмірдал виявив докази існування торговельного поста епохи вікінгів неподалік від селища Сандторг у Норвегії. Археолог відчув сигнал на свій металошукач. Після розкопав срібні гривні, ювелірні й поясні прикраси, залізні речі й вагові гирі.

Зараз ви читаєте новину «Виявлену будівельниками дерев'яну змію приписують шаманам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі