вівторок, 07 грудня 2021 08:20

Вірменський землетрус знищив сотні міст і сіл

Вірменський землетрус знищив сотні міст і сіл
Спітакський землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера тривав пів хвилини. Фото: NordNordWest

На північному заході Вірменії 7 грудня 1988-го стався землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера. Це один з найбільш руйнівних в історії землетрусів.

Серія підземних поштовхів за 30 сек. практично знищила місто Спітак і зруйнувала міста Ленінакан, нині Гюмрі, Кіровакан - нині Ванадзор і Степанаван. Підземні поштовхи відчувалися в Єревані та Тбілісі. Хвиля, викликана землетрусом, обійшла планету 2 рази і була зареєстрована науковими лабораторіями в Європі, Азії, Америці й Австралії. У цілому катастрофа охопила близько 40% території Вірменії.

Повністю зруйновані 58 сіл, частково — понад 300 населених пунктів. Загинули щонайменше 25 тис. осіб, 514 тис. залишилися просто неба. Майже половина промислового потенціалу Вірменії в результаті землетрусу була виведена з ладу. Через ризик аварії було зупинено Вірменську АЕС. Економічний збиток від лиха перевищив $13 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім підземних поштовхів зруйнували три провінції

Спітакський землетрус був багатоактовим, поштовхи в епіцентрі відбувались з зупинками. Друга неприємна особливість цього землетрусу полягала в тому, що за кількістю жертв та збитків він перевищив середньосвітові межі для магнітуди такого рівня. Це пов'язано як із близькістю джерела до поверхні Земл так і з надзвичайно низькою якістю будівництва.

Президент СРСР Михайло Горбачов формально попросив Сполучені Штати про гуманітарну допомогу, а потім вирушив до зруйнованих районів Вірменії. Спітакський землетрус, разом з Чорнобильською трагедією, став найстрашнішою катастрофою останніх років існування СРСР.

У турецькій провінції Ерзінджан 27 грудня 1939 року стався землетрус магнітудою 7,9 бала. Він увійшов у список 10 найбільших землетрусів ХХ ст. Тоді загинули більш як 50 тис. жителів. Сотні тисяч людей отримали поранення і залишилися без даху над головою.

Люди продовжували гинути, тому що на країну обрушилися снігові бурі. Щоб захиститися від 30-градусних морозів жителі насипали на дахи своїх будинків камені і глину. Коли пройшла перша хвиля землетрусу, під вагою навалених на них каміння даху впали прямо на сплячих людей.

Зараз ви читаєте новину «Вірменський землетрус знищив сотні міст і сіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі