середа, 31 травня 2017 04:20

Військо Чингісхана влаштували банкет на трупах руських князів і бояр

Військо Чингісхана влаштували банкет на трупах руських князів і бояр
31 травня 1223 року - битва на річці Калка. Фото: Вікіпедія

31 травня 1223 року на річці Калці - сучасний Кальчик на Донеччині, спільні війська руських князів і половецького хана зазнали нищівної поразки від монголо-татар, очолюваних полководцями Чингізханом Джебе Нойоном і Субедеєм Баатуром. Руські війська втратили понад 70 тис. вояків.

На початку XIII століття у Східній Азії набрала сили імперія Чингізхана. У 1221 році монгольська армія під керівництвом Джебе і Субедея захопила столицю Хорезму місто Ургенч, прикаспійські території і через рік підкорила Вірменію, Азербайджан та Грузію. На початку 1223 року монголи увійшли в Крим і захопили генуезьке місто Сурож (Судак), після чого рушили на північ і змусили половців перейти на правий берег Дніпра.
Хан половців Котян Сутоєвич звернувся по допомогу до свого зятя галицького князя Мстислава Удатного, якому вдалось створити коаліцію із князів. Об'єднані дружини на чолі з трьома Мстиславами – Романовичем київським, Святославичем чернігівським та Удатним галицьким князями виступили у степи проти монгольської орди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Русько-половецькі війська програли битву на Калці

Гарячкуватість і незлагодженість дій призвели до того, що татари по черзі розбили руські дружини. Першим у бій, що розпочався 31 травня, вступив Мстислав Удатний, що переправився через Калку на світанку. Його війську разом з половцями вдалось зім'яти монгольський авангард. Однак чернігівські і київські полки за Калкою не були сповіщені про початок битви і після монгольської контратаки русько-половецьке військо почало відступати. Завдяки підмозі чернігівських сил Мстислава Святославича вдалось деякий час стримувати атакуючих. Долю битви вирішили монгольські лучники, які змусили русько-половецьке військо рятуватись втечею. Частина монголів взяла в облогу основі полки великого князя київського Мстислава Романовича, які все ще не перейшли Калку, а решта пустилася навздогін відступаючим, переслідуючи їх протягом шести днів. Звалених купою князів і бояр – і живих, і мертвих – монголи накрили дошками і влаштували на них бенкет на честь перемоги.

Для південних Руських князівств битва на Калці обернулася катастрофою - загинуло майже 90 тисяч русько-половецького війська, південні і центральні руські землі втратили своїх правителів. За п'ятнадцять років до початку монгольського нашестя на Русь ці території так і не змогли відновити свій потенціал.

Зараз ви читаєте новину «Військо Чингісхана влаштували банкет на трупах руських князів і бояр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі