неділя, 01 березня 2020 08:21

Вийшла книжка пророцтв

Вийшла книжка пророцтв
На мармуровому надгробку Ностардамуса вибили напис: "Тут спочивають кістки знаменитого Мішеля Нострадамуса, єдиного з-поміж смертних, хто, завдяки зорям удостоївся записати майбутні події цього світу своїм божественним пером". Фото: Nostradamus.it

Перше видання "Пророцтв магістра Мішеля Нострадамуса" вийшло в Ліоні 1 березня 1555-го. Містить 353 пророчих катрен— римованих чотиривіршів.

Мішель де Нотр-Дам народився в єврейській родині у французькому Провансі. Початкову освіту отримав вдома. Закінчив Авіньонський університет, вивчав філософію, граматику і риторику. З дитинства цікавився медициною, вступив на медичний факультет університету Монпельє. Вдруге одружується з багатою вдовою, у них - шестеро спільних дітей. Пише і видає медичну книгу про вивчення мистецтва медицитни і "Трактат про виготовлення варення". Задумує видати і книгу пророцтв. Пророцтва викладав у чотиривіршах – катренах, писаних мішаниною івриту, французької, італійської й латини. Об'єднував їх по сто у центурії – століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З могили першодрукаря вкрали надгробок

Нострадамус боявся французької інквізиції. У книзі надзвичайно мало конкретних дат та імен, у всьому обсязі пророцтв зустрічається тільки 14 точних дат. "Пророцтва" вмить розкупили. Їх ціна – 8 деньє. Французький королівський двір захопився спробами розшифрувати таємничі чотиривірші. Дружина короля Франції Генріха II Катерина Медічі (1519-1589) ніби-то знайшла в альмонаху вірші про загрози королівській родині. Викликала астролога до Парижа, щоб той пояснив їх та склав гороскопи для королівських дітей. За десять років її син король Франції Карл IX зробив провидця своїм особистим лікарем і придворним астрологом.

Авторитет Нострадамуса при дворі і в суспільстві був високим. Нострадамус передбачив також пробудження вулкана Везувій в Італії, писав про Варфоломіївську ніч, розгром Наполеона I, першу і другу світові війни, Більшовицький переворот. Останнє пророцтво датував 2240 роком. Помер Нострадамус 63 -річним від ускладнень подагри.

У Львові в монастирі св. Онуфрія 25 лютого 1573-го Іван Федорович заснував друкарню. Там надрукував "Апостол" і "Буквар" - перші в історії друковані книги України. У Львові він помер і був похований. Але у ХІХ ст. з могили викрали надгробок.

Зараз ви читаєте новину «Вийшла книжка пророцтв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі