середа, 15 січня 2020 16:44

Відтворили обличчя жінки, що жила 500 років тому

Відтворили обличчя жінки, що жила 500 років тому
Середньовічна хвороба не шкодувала ні бідняків, ні аристократів. Фото: livescience.com

Вчені-криміналісти відтворили обличчя заможної шотландки, хворої на проказу. Вона жила близько 500 років тому. Останки виявили в соборі Святого Джайлза в Единбурзі.

Жінці було приблизно від 35–40 років. Ступінь ураження вказувала, що вона підхопила хворобу у зрілому віці, повідомляє Live Science.

"Хвороба уразила область під правим оком, що могло призвести до повної втрати зору. Також важливо відзначити, що жінку ховали в соборі Сент-Джайлз поруч із вівтарем Святої Анни. Це вказує на те, що вона мала високий статус у суспільстві, можливо працювала в гільдії кравців", – зазначила експерт Карен Флемінг.

Поруч із хворою знайшли останки ще 12 людей. Одного чоловіка ідентифікували як селянина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтворили обличчя дівчинки, яка жила 6 тис. років тому

Археологи і палеогенетики "воскресили" геном однієї з найдавніших версій проказної палички, фрагменти якої були знайдені в кістках жителя Британії 5-го століття нашої ери, і на його прикладі продемонстрували, що проказу було завезено в Європу в четвертому чи п'ятому столітті нашої ери з Південної Скандинавії чи Німеччини під час міграцій англосаксів.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили обличчя жінки, що жила 500 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі