пʼятниця, 27 липня 2018 15:16

Відкрили могилу і розмалювали кістки - археолог про унікальне поховання

Відкрили могилу і розмалювали кістки - археолог про унікальне поховання
Прикраси на тілі жінки були намальовані у вигляді паралельних ліній. Фото: vezha

В кургані в селі Пороги Ямпільського району на Вінниччині археологи знайшли скелет молодої жінки з розмальованими кістками. Вважають, що через деякий час після поховання її могилу відкрили і прикрасили скелет. Склали назад в анатомічному порядку.

Жінка жила у V столітті. Ймовірно, вона належала до кочових груп, які пересувалися за допомогою візків. Їй було 25-30 років на момент смерті. Малюнки було нанесені чорною речовиною. Вчені вважають, що це могла бути смола, отримана з дерева, пише видання "Nauka w Polsce".

Кочовики не будували будинків і кладовищ – створювалися монументальні кургани, котрі відігравали важливу роль у житті громад.

"Тим не менш, жінок дуже рідко ховали в них. Швидше за все, це була важлива особа в цій спільноті", – вважає співробітниця Інституту археології університету імені Адама Міцкевича Данута Журчевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики розповіли про дивовижний ритуал вікінгів

"Ми думали, що такі сліди могли залишити тварини, – продовжує Журкевич. - Після недавнього аналізу, проведеного фахівцями у медичному університеті в Познані, було доведено, що кістки прикрасили після смерті та розкладання тіла. Це підтверджує декорування на поверхні кістки та спосіб нанесення барвника".

За словами Журкевич, поки що подібного у Європі не фіксували ніде.

У долині річки Іллеруп у Данії археологи розкопали останки воїнів, які загинули у битві у І столітті н. е. Тіла не були поховані та їх пообгризали тварини.
Усього розкопали 2095 кісток і фрагментів кісток, які належали як мінімум 82 людям.

В основному, це були молоді дорослі чоловіки. Загальне число учасників битви оцінюється у 380 чоловіків. Бойові групи були набрані з багатьох сіл.
Кістки були розсіяні на площі близько 75 гектарів.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили могилу і розмалювали кістки - археолог про унікальне поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі