субота, 24 липня 2021 01:13

Відкопали зброю, якій 65 тис. років

Відкопали зброю, якій 65 тис. років
Неандертальці не змогли відновити наконечник після вбивства тварини тому вирішили його викинути Фото: University of Tübingen

Археологи виявили кам'яний наконечник списа віком 65 тис. років у печері Голе-Фельс, Німеччина. Знахідку назвали рідкісним свідченням еволюції полювання у неандертальців.

Подібні артефакти знаходили у регіоні 1936 року, але їх датували віком від 45 до 55 тис. років. Той період називали останньою культурною фазою неандертальців в Центральній Європі, передає Phys.org

Нещодавно віднайдений наконечник виготовлений зі сланцю. Має 7,6 см в довжину, 4,1 - в ширину, 0,9 - в товщину та важить 28 г. Дослідження підтвердили, що його кріпили на дерев'яному утримувачі за допомогою клею на рослинній основі, а також за допомогою рослинних волокон, сухожиль та шкіри тварин. Зібране знаряддя використовували в якості списа для вбивства великої дичини - коней та північних оленів.

"Неандертальці були досвідченими каменерізами і точно знали, як створювати і використовувати складні технології, що поєднують безліч деталей і матеріалів для виробництва та обслуговування смертоносної зброї", - зазначив дослідник Верле Ротсей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неандертальці схрещувалися із людьми

Пошкодження на наконечнику довели, що свого часу полювання завершилося вдало. Після того його намагалися заточити, але зламався, тому вирішили просто викинути.

За словами вчених, результати дослідження показали, що припущення щодо датування культурних груп пізніх неандертальців були помилковими і потребують перегляду.

2020 року у Франції археологи виявили найдавніші нитки, виготовлені неандертальцями. Їм близько 50 тис. років. Нове відкриття засвідчило, що неандертальці створювали нитки і шнурки з природних волокон задовго до того, як людина розумна оволоділа цією технікою.

Зараз ви читаєте новину «Відкопали зброю, якій 65 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі