неділя, 01 січня 2023 16:05

Від плану ядерної атаки відмовилися

Від плану ядерної атаки відмовилися
Американці прийняли план "Троян" - 300 атомних бомб хаотіли скинути на радянські міста. Фото: svpressa

Ядерна війна проти Союзу Радянських Соціалістичних Республік мала початися 1 січня 1950-го згідно з американським планом "Троян". Під час штабних випробувань від ідеї відмовилися через неготовність.

Влада Сполучених Штатів Америки відмовилися від міжнародного співробітництва й почала "холодну війну" проти СРСР. Вже восени 1945-го в США склали плани атомної агресії проти Радянського Союзу. Планували доктрину "першого удару" – раптового атомного нападу на СРСР. План під назвою "Троян", передбачав масовану повітряну атаку американських літаків на 20 міст СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доповідь Хрущова про культ Сталіна першою надрукувала The New York Times

У вересні 1949 року стало відомо, що в Радянському Союзі створили атомну зброю. Це викликало паніку у Вашингтоні. У великому поспіху прийняли план "Троян". Його ціль у разі небезпеки – скинути 300 атомних бомб і 10 тис. т звичайних на 100 радянських міст. План перевірили на штабних тренуваннях. З'ясувалося, що він може бути виконаний на 70%. Втрати становитимуть не менш як 55% бомбардувальників. Від плану відмовилися.

25 лютого 1956 року перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов на XX з'їзді партії виступив з доповіддю "Про подолання культу особи і його наслідків".

Зараз ви читаєте новину «Від плану ядерної атаки відмовилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі