вівторок, 09 червня 2020 08:21

Вибухнув метеорит

Вибухнув метеорит
Княгинський метеорит - найбільший метеорит з усіх, що впали на території Європи. Фото http://www.mukachevo.net

У небі над селом Княгиня – тепер Великоберезнянський район Закарпатської області – 9 червня 1866-го вибухнув метеорит вагою 279 кг і розламався на майже 1200 уламків. Це найбільший метеорит з усіх, що впали на території Європи.

Через кілька днів уламок знайшов селянин Василь Крив'яник, який в урочищі Чорні Млаки неподалік села щороку косив траву. Через декілька днів після падіння метеориту він вийшов до урочища і помітив велику яму, якої доти не було. Василь Крив'яник почав розкопувати і знайшов велику кам'яну брилу. Про знахідку довідався лісничий із Великого Березного Антон Покорний. За пару волів купив цей уламок у Василя Крив'яника і перепродав Імператорському музею у Відні, де метеорит перебуває досі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тунгуський метеорит повалив сибірський ліс у радіусі 40 кілометрів

Для дослідження цього явища адміністрацією Ужанського комітату створено спеціальну комісію з метою зібрати та вивчити уламки метеориту. На місце падіння метеориту приїхала наукова експедиція з Відня та Будапешта, яка провела детальне обстеження на території. За результатами експедиції було знайдено ще 72 уламки. Загальна маса всіх уламків метеориту становить 500 кг. Уламки метеориту зберігаються в історичних та природничих музеях 115 міст світу.

30 червня 1908 року на Землю впав Тунгуський метеорит. Це сталося над Центральним Сибіром у межиріччі двох річок — Нижньої Тунгуски і Лєни. Політ величезної кулі-боліда супроводжувався неймовірними світловими та звуковими ефектами.

Зараз ви читаєте новину «Вибухнув метеорит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі