понеділок, 06 травня 2019 08:20

Вежа розділила парижан на ворогуючі табори

Вежа розділила парижан на ворогуючі табори
Ейфелеву вежу, відкрили для загального огляду в центрі Парижу 6 травня 1889 року. Фото: https://ic.pics.

300-метрову тимчасову конструкцію із металу - Ейфелеву вежу, відкрили для загального огляду в центрі Парижу 6 травня 1889 року.

За тиждень до цього на верхівці вежі інженер Олександр Гюстав Ейфель (1832-1923) встановив французький прапор. Вежу він побудував в пам'ять 100-річного ювілею Французької революції – на замовлення влади. Вона була вхідною аркою на Всесвітню виставку і демонструвала перевагу французьких технологій та інженерії. Конструкцію Ейфель звів за два роки. Підсумковий бюджет будівництва склав 7,8 млн франків. Під першим балконом, на всіх чотирьох сторонах парапету викарбувані імена 72-х видатних французьких вчених та інженерів, а також тих, хто вніс особливий внесок у творіння Гюстава Ейфеля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Гітлер так і не відвідав Ейфелеву вежу

Нове архітектурне спорудження розділило парижан на два табори. Більшість прийняли новинку з інтересом, вежа мала шалений успіх. За півроку її відвідали понад 2 млн осіб. А французька інтелігенція вважала, що вежа псує унікальний архітектурний вигляд Парижа. Споруду збирались розібрати після завершення виставки. Але завдяки уже встановленим там радіоантенам рішення скасували.

Вежу фарбують трьома різними відтінками кольорів. Найтемніший використовується біля основи башти, а найяскравіший колір на верхівці. Її покривають 60 тоннами фарби кожні 7 років для того, щоб захистити від корозії.

Під час окупації, учасники французького руху опору роз'єднали кабелі у ліфтах, аби перешкодити Гітлеру піднятися на гору та насолодитися виглядом Парижа. Донині існують легенди, як настрашений Гітлер обрав заради свої безпеки сходи. Правда, однак, і інша: Гітлер без особливого жалю відмовився відвідати цей пункт своєї паризької подорожі. На прогулянку Парижем він витратив лише три години.

Зараз ви читаєте новину «Вежа розділила парижан на ворогуючі табори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі