неділя, 21 жовтня 2018 08:20

Вбивці чекіста дали довічне ув'язнення

Вбивці чекіста дали довічне ув'язнення
Микола Лемик в суді. Фото: https://uamodna.com

Оунівець Микола Лемик 21 жовтня 1932 року здійснив у Львові замах на радянського консула Олексія Майлова. Так висловив протест проти Голодомору в Україні.

Наказ учинити замах на радянського консула у Львові дав крайовий провідник ОУН Степан Бандера. Хотів привернути увагу світу до штучного голоду, влаштованого комуністичним режимом в Українській СРР. Підготовкою опікується бойовий референт Крайової екзекутиви ОУН 26-річний Роман Шухевич, псевдо – "Дзвін".

Підготовка триває кілька місяців. Із орендованого навпроти консуляту помешкання розвідка ОУН постійно наглядає за будівлею. Збирають відомості про розклад роботи, охорону, переміщення для службовців і відвідувачів. Щоб отримати докладнішу інформацію, агенти ОУН відвідують консульство під приводом виїзду до УСРР. За дорученням Шухевича побував там і художник Роман Сеньків. Він склав точний план будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломат застрелився, щоб не переїжджати до СРСР

Виконавця замаху Шухевич добирав ретельно. Жереб випав на 18-річного студента першого курсу математично-природничого факультету Львівського університету Миколу Лемика, сина бідного селянина з-під Львова. Шухевич дав Лемикові револьвер марки "Орґіс" і набої. Того дня прийом замість консула проводив працівник Державного політичного управління Олексій Майлов - професійний чекіст. Його двома вистрілами і вбив Лемик. Дочекався сам поліції.

Суд над членом ОУН відбувся 30 жовтня. Прокурор вимагав для підсудного розстрілу. Мовляв, скоїв подвійний злочин: окрім убивства, під загрозу поставив приязні відносини між СРСР і Польщею. Вердикт суду – довічне ув'язнення. Після нападу Німеччини на Польщу 1 вересня 1939-го польська поліція почала переганяти засуджених на схід. Під час етапу Лемик із товаришем скинули кайданки й утекли.

1929 року в СРСР розпочинаються масові репресії. У селах проводять примусову колективізацію. Арештовують професорів і академіків. У знак протесту кілька сотень львівських студентів влаштовують демонстрацію під будинком консульства. Преса описує: "Демонстранти відспівали "Ще не вмерла Україна". Рівночасно вибили шиби в партерових вікнах консуляту. Консул Лапчинський вистрілив кілька разів у повітря. На місце прийшла піша та кінна поліція, одначе демонстранти вже були розійшлися".

Зараз ви читаєте новину «Вбивці чекіста дали довічне ув'язнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі