субота, 06 липня 2019 08:20

Вакцину випробували на покусаному хлопчику

Вакцину випробували на покусаному хлопчику
Французький вчений Луї Пастер винайшов ліки від сказу. Фото: fabiosa.ru

Французький мікробіолог Луї Пастер 6 липня 1885 року провів першу вакцинацію від сказу 9-річному Жозефу Мейстеру, якого вкусив скажений пес.

Французький вчений Луї Пастер, хімік за освітою, все своє життя присвятив вивченню і дослідженню мікроорганізмів, займався розробкою методів боротьби із різними захворюваннями. Існує легенда, що в дитинстві майбутній вчений побачив людину, вкушену скаженим вовком. Тоді захотів винайти від цього ліки.

Він довів, що збудниками захворювання є паличкоподібна бактерія. Він запропонував свою систему боротьби зі збудниками недуги, створивши вакцину. З мозку кролика Пастер вивів вакцину проти сказу. Він довго не наважувався перевірити її ефективність на людях. Вирішив перевірити дію щеплення на собі. Але допоміг випадок: до нього привезли хлопчика, покусаного скаженою собакою. Дитина б померла, тому Пастер увів протиправцеву сироватку дитині. Після 14 ін'єкцій хлопчик одужав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахідника вакцини від поліомієліту називали чарівником

Проте його досліди піддавали сумнівам і критикували. Пастер створив світову наукову школу мікробіологів, багато хто з його учнів згодом стали видатними вченими. Восьмеро з них отримали Нобелівські премії. Саме Пастер сказав: "Ніколи не довіряйте тому, що не підтверджене експериментами".

23 лютого 1954 року вперше практично випробувано вакцину проти поліомієліту розроблену доктором Джонасом Солком в університеті Пітсбурга. Цього дня почалось щеплення 5000 учнів початкових класів.

Зараз ви читаєте новину «Вакцину випробували на покусаному хлопчику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі